Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Flota rusă la Mărea Neagră va avea din nou delfini de luptă

flota-rusia

Armata rusă a anunţat miercuri o licitaţie pentru achiziţia a cinci delfini de luptă destinaţi flotei de la Marea Neagră, ce îşi are baza în peninsula Crimeea, decizie ce aminteşte de o practică de pe vremea Războiului Rece, relatează AFP.

Armata rusă este dispusă să plătească 1,75 milioane de ruble (circa 22.400 de euro) pentru cei cinci delfini, două femele şi trei masculi, care trebuie să ajungă până pe 1 august la baza de antrenament militar pentru mamifere, amplasată la Sevastopol. Delfinii militari au fost folosiţi în timpul Războiului Rece de armatele sovietică şi americană pentru detectarea minelor marine sau a altor obiecte suspecte aflate în apropierea navelor sau în apele din zonele de coastă.

'Americanii au început înaintea noastră. În anii '60, atunci când serviciile de informaţii sovietice au aflat ce sunt capabili delfinii americani să facă, militarii noştri au decis să acorde atenţie acestei probleme', explică un ofiţer rus în rezervă, participant la programele de antrenare a delfinilor de luptă. El menţionează că delfinii armatei sovietice erau antrenaţi mai ales să plaseze explozivi sub navele inamice şi să detecteze torpilele abandonate şi epavele de pe fundul Mării Negre.

Centrul din Crimeea destinat antrenării mamiferelor submarine a fost creat în anul 1965. După destrămarea URSS, în anul 1991, acest centru a fost închis şi delfinii au fost vânduţi Iranului. Marina militară ucraineană l-a redeschis în anul 2012, dar după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea respectivul centru a revenit sub controlul Moscovei. În anul 2014, agenţia publică de ştiri rusă RIA Novosti a relatat, citând o sursă anonimă, că noile programe de antrenare a delfinilor erau atunci în curs de elaborare, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.