Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fluxul de gaz rusesc către Europa este în continuare constant

infoactual.ro
Nord Stream gaze

Fluxurile de gaze ale gazoductului Rusiei către Europa în luna iunie au fost constante de la lună la lună la 1,76 miliarde m3, în ciuda unei perioade de întreținere de o săptămână a conductei TurkStream, a arătat o analiză a datelor de la S&P Global Commodity Insights pe 4 iulie, scrie spglobal.com.

Livrările rusești în Europa prin conducte sunt în prezent limitate la fluxurile prin Ucraina care intră în punctul Sudzha de la granița dintre Rusia și Ucraina și prin șirul european al TurkStream.

Excluzând livrările către fostul stat sovietic al Moldovei, exporturile totale de conducte rusești către Europa continuă să fie mult mai scăzute de la an la an, cu livrările în iunie prin cele două rute principale de aprovizionare rămase în scădere cu 63%.

Fiabilitatea exporturilor rămase de gaze rusești către Europa rămâne, de asemenea, o preocupare, UE avertizând la sfârșitul lunii martie că încetarea totală a fluxurilor rusești către Europa în 2023 este încă o posibilitate.

În plus, acordul de tranzit pe cinci ani al Rusiei cu Ucraina semnat la sfârșitul anului 2019 expiră în decembrie 2024 și este puțin probabil să fie reînnoit, potrivit oficialilor ucraineni.

Livrările de conducte ale Rusiei către Europa au fost reduse treptat până în 2022, livrările fiind oprite prin conductele Yamal-Europe și Nord Stream, iar livrările au fost reduse drastic prin Ucraina.

Conducta Nord Stream cu două șiruri a fost lovită ulterior de un presupus atac de sabotaj la sfârșitul lunii septembrie, făcând sistemul inutilizabil.

Lucrările de întreținere la TurkStream

Livrările de gaze rusești prin TurkStream în Europa de Sud-Est au crescut ușor în luna iunie, la 0,71 miliarde m3, în ciuda faptului că conducta a fost închisă în perioada 5-11 iunie pentru întreținere anuală.

Livrările prin TurkStream în luna mai au totalizat 0,7 miliarde de metri cubi, care a fost cel mai scăzut volum din iunie 2022.

Până la sfârșitul lunii iunie, fluxurile TurkStream în sud-estul Europei atinseseră 36 de milioane de m3/zi, cel mai mare debit zilnic din aprilie.

Pe lângă Turcia însăși, doi dintre principalii beneficiari ai gazelor prin TurkStream sunt Ungaria și Serbia, care ambele au încă legături relativ strânse cu Moscova.

Gazprom din Rusia a declarat în aprilie că va lua în considerare furnizarea de gaz suplimentar Ungariei în 2023 și implementarea unui mecanism de plată amânată pentru orice livrări suplimentare de gaze.

Ungaria a convenit în septembrie 2021 un acord pe 15 ani cu Gazprom pentru furnizarea a 4,5 miliarde de m3/an de gaz, dar a importat și volume suplimentare de gaz rusesc în august, septembrie și octombrie anul trecut, pe lângă volumele contractate, deoarece urmărea să asigure securitatea aprovizionării înainte de iarna trecută.

Gazul rusesc prin TurkStream poate fi livrat și în România, Grecia, Macedonia de Nord și Bosnia și Herțegovina.

Depozitare în Ucraina

Livrările rusești prin Ucraina către țările din afara CSI au totalizat 1,05 miliarde m3 în iunie, în scădere ușor față de mai, livrările către Europa la punctul de interconectare Velke Kapusany fiind în medie de 35 milioane m3/zi.

Au existat, de asemenea, cinci zile de curgere inversă la Velke Kapusany în iunie, gazele rămânând în Ucraina pentru injecție de stocare.

Operatorul de stocare UkrTransGaz a declarat pe 30 iunie că Ucraina a observat deja injecții de stocare a gazului de către companii non-ucrainene, după ce Kievul a oferit utilizarea a peste 10 miliarde de metri cubi de capacitate de stocare a gazelor ucrainene în această vară.

Site-urile de stocare a gazelor din UE sunt deja pline cu 78%, conform datelor de la Gas Infrastructure Europe, și ar putea depăși cu mult înainte de începutul iernii, punând în joc capacitatea de stocare ucraineană disponibilă.

Ucraina are un total de aproximativ 31 de miliarde m3 de capacitate de stocare a gazelor subterane, dar rămâne subutilizată, cu locații umplute cu 10,73 de miliarde m3 de gaze din 2 iulie, potrivit datelor S&P Global Commodity Insights.

La începutul acestei luni, operatorul de rețea GTSOU a îndemnat comercianții europeni să acționeze „prompt” pentru a folosi capacitatea de stocare a țării pentru a profita de condițiile actuale ale pieței de gaze și de răspândirea vară-iarnă.

Platts, parte a S&P Global Commodity Insights, a evaluat contractul TTF Winter 2023 pe 3 iulie la 49,55 EUR/MWh, o primă de 15,55 EUR/MWh la prețul lunar TTF de 34 EUR/MWh.

Kievul își menține și regimul de „depozit vamal”, care permite comercianților europeni să depoziteze gaze în Ucraina timp de 1.095 de zile fără a plăti taxe și taxe vamale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.