Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI acordă Ucrainei o sumă colosală

cursdeguvernare.ro
fmi ucraina

Oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Guvernului ucrainean au ajuns joi la un acord la nivel de staff cu privire la politicile economice, ceea ce deschide calea pentru eliberarea unei tranşe de 880 milioane de dolari, după ce va fi aprobată şi de boardul FMI, a anunţat instituţia financiară internaţională, transmite Reuters, relatează Agerpres.

Acordul a venit la finalul a şase zile de reuniuni între oficialii ucraineni şi staff-ul FMI, întâlniri care au avut loc la Varşovia (Polonia), în cadrul celei de-a treia revizuiri a programului de asistenţă în valoare de 15,6 miliarde de dolari convenit anul trecut. "Performanţele în cadrul programului de asistenţă au fost solide în pofida dificultăţilor războiului", a salutat într-un comunicat şeful misiunii FMI, Gavin Gray, care în perioada 17-22 februarie a avut discuţii cu oficialii ucraineni la Varşovia.

Ucraina a atins toţi indicatorii structurali

Experţii FMI au evaluat obiectivele stabilite în urmă cu un an, când a fost aprobat pachetul de ajutor pe patru ani, şi au ajuns la concluzia că, exceptând un singur criteriu de performanţă care vizează veniturile din taxe, Ucraina a atins toţi indicatorii structurali care au făcut obiectul procedurii de revizuire.

Acordul convenit la nivel de staff trebuie să fie aprobat de managementul FMI şi board-ul executiv al instituţiei, lucru care este aşteptat să se întâmple în a doua jumătate a lunii martie, a declarat pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar. "Ne aşteptăm ca această decizie să fie aprobată de board-ul executiv al Fondului în viitorul apropiat", a scris prim-ministrul ucrainean Denis Şmîhal pe aplicaţia de mesagerie Telegram. "În 2024, ne aşteptăm ca asistenţa Fondului să se ridice la 5,4 miliarde de dolari. Cu aceste fonduri, ne vom putea concentra resursele noastre interne pe apărare, care este prioritatea numărul unu", a adăugat premierul ucrainean.

UE oferă ajutor umanitar în valoare de 83 de milioane euro pentru a sprijini persoanele din Ucraina şi Republica Moldova

Comisia Europeană a anunţat un ajutor umanitar iniţial în valoare de 83 de milioane euro pentru a sprijini persoanele afectate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei în 2024, relatează News.ro.

„Atacurile îndreptate intenţionat de către Rusia asupra infrastructurii energetice şi civile esenţiale a Ucrainei, cum ar fi spitalele, şcolile şi reţelele electrice, afectează grav accesul cetăţenilor la serviciile de bază. Cu fiecare nou bombardament, din ce în ce mai mulţi ucraineni rămân fără locuinţă şi au nevoie de asistenţă şi de adăpost în condiţii de ger. Având în vedere că se estimează că 14,6 milioane de persoane au nevoie de ajutor umanitar în Ucraina, această nouă finanţare vine într-un moment crucial”, precizează comunicatul de presă al Executivului european.

Din finanţarea umanitară în valoare de 83 de milioane euro:

- 75 de milioane euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Ucraina menite să ofere ajutor de urgenţă, inclusiv acces la nevoi de bază, cum ar fi adăpost, servicii de protecţie, apă curată, educaţie şi asistenţă medicală. În prezent, strategia umanitară a UE în Ucraina se axează pe protejarea persoanelor afectate de război, în special a celor care trăiesc în apropierea zonelor din prima linie;

- 8 milioane euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Moldova menite să ofere asistenţă specifică persoanelor celor mai vulnerabile, inclusiv asistenţă umanitară în numerar pentru nevoi de bază, protecţie şi sănătate.

Ţinând seama de finanţare, Comisia Europeană a alocat în total 926 de milioane euro pentru programe de ajutor umanitar menite să ajute civilii afectaţi de războiul din Ucraina de la invazia Rusiei în februarie 2022. Din această finanţare, 860 de milioane EUR au fost alocate programelor umanitare din Ucraina şi 66 de milioane EUR pentru sprijinirea refugiaţilor care au fugit în Republica Moldova, ţara învecinată.

Ajutorul umanitar al UE, care se acordă Ucrainei încă din 2014, permite desfăşurarea de operaţiuni în întreaga ţară, punându-se accentul pe zonele greu accesibile din apropierea primei linii din regiunile estice şi sudice.

Context

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a provocat suferinţe imense, a cauzat distrugeri masive şi a declanşat nevoi umanitare majore. Luptele intense şi atacurile continuă să pună în pericol viaţa civililor şi provoacă daune grave locuinţelor, aprovizionării cu apă şi energie electrică, încălzirii şi infrastructurii publice, cum ar fi şcolile şi unităţile medicale. Milioane de persoane au acces limitat sau nu au deloc acces la servicii de bază.

Având în vedere atacurile militare continue ale Rusiei asupra civililor şi a infrastructurii civile, Uniunea Europeană susţine lupta împotriva impunităţii în Ucraina, sprijinind investigaţiile internaţionale relevante în ceea ce priveşte încălcările dreptului internaţional umanitar şi crimele de război.

UE a mobilizat toate resursele disponibile pentru a permite acordarea de asistenţă de urgenţă Ucrainei, mai spune sursa citată.

Pe lângă operaţiunile sale de ajutor umanitar, Comisia Europeană a coordonat cea mai mare operaţiune desfăşurată vreodată în cadrul mecanismului de protecţie civilă al UE prin furnizarea a peste 140 000 de tone de asistenţă în natură în Ucraina, cum ar fi ambulanţe, vehicule pentru stingerea incendiilor, medicamente, materiale pentru adăposturi, generatoare de energie electrică şi multe altele. Pentru a adăuga încă un nivel de sprijin în situaţii de criză, UE a mobilizat propriile stocuri de urgenţă din cadrul rescEU, trimiţând generatoare de energie electrică, echipamente medicale, adăposturi temporare şi echipamente specializate pentru riscurile la adresa sănătăţii publice, cum ar fi ameninţările chimice, biologice, radiologice şi nucleare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.