Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI avertizează Guvernul: Deficitul fiscal al României se va apropia de 3% anul viitor

FMI

Deficitul fiscal al României se va apropia de 3% anul viitor și va depăși acest nivel în 2017, pe fondul reducerilor masive de taxe şi impozite şi al majorărilor salariale, dacă Guvernul nu identifică măsuri compensatorii, este avertismentul transmis de FMI.

Membrii delegației FMI la București recomandă o țintă de 1,5% și au insistat pe identificarea măsurilor compensatorii.

Șefa misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a arătat că abordarea prociclică va induce un stimul la nivelul economiei într-un moment în care acesta nu era necesar, având în vedere creşterea economică, şi va aşeza datoria publică pe o traiectorie ascendentă.

"Planurile fiscale sunt raportate la o ţintă recomandată de deficit de 1,5% din PIB pentru anul viitor, deficit ce ar asigura reducerea datoriei publice ca pondere în PIB şi, dată fiind neutralitatea ciclică, ar acomoda perspectivele actuale de creştere", a mai spus Schaechter.

Totodată, FMI reaminteşte Guvernului că accelerarea reformelor fiscale structurale este esenţială pentru consolidarea finanţelor publice şi pentru îmbunătăţirea calităţii bugetului.

Ce spune premierul Victor Ponta

În replică, șeful Executivului a precizat că după ”vizita tehnică a delegației FMI există un punct clar de dezacord între Guvernul României și aceștia - deficitul bugetar pentru anul 2016 și 2017”.â

Sunt de fapt două puncte mari în litigiu (restul sunt secundare și ușor de rezolvat):

  1. FMI nu agreează reducerea TVA prevăzută de Codul ‪#‎Fiscal‬ (nici cota de 9% pentru alimente - deja în vigoare din 1 iunie)
  2. Nu sunt de acord cu creșterea salariilor cu 25% la Sănătate și Educație

Premierul Ponta spune că ”din punctul de vedere al guvernului actual ambele măsuri sunt necesare și sustenabile”.

Așa vom reuși să păstrăm ritmul de creștere și dezvoltare economică (cel mai rapid din UE), crearea de noi locuri de muncă, exporturi record, revenirea investițiilor străine directe, dar și un semnal clar de sprijin pentru cele două domenii strategice - Sănătatea și Educația, scrie premierul pe pagina oficială de Facebook.

Victor Ponta mai scrie că există două opțiuni pentru cetățenii României, opțiuni exprimate constituțional prin intermediul Parlamentului:

Menținerea politicilor actualului guvern referitoare la ‪#‎TVA‬ și salarii în ‪#‎Sănătate‬ și ‪#‎Educație‬;

Instalarea unui nou guvern al PNL (susținut bineînțeles de Președintele Iohannis) care să ia decizia păstrării cotei de TVA la 24% (inclusiv pentru alimente) și revenirea salariilor în Sănătate și Educație la nivelul dinainte de creșterea de 25%! (deci tăierea practic a salariilor ca în 2010 sau amânarea, fiind vorba de legi deja în vigoare)

Premierul precizează că ”în acest fel deficitul bugetar pe 2016-17 va scădea spre 1%, ceea ce evident va fi agreat de FMI, dar cu consecințe pe care el personal le consideră ca fiind de natură să aducă ‪#‎România‬ înapoi la anul 2010”!

Eu și guvernul pe care îl conduc ne-am exprimat foarte clar asupra viziunii necesare României pentru a se dezvolta în continuare așa cum a reușit în ultimii 4 ani! Până la alegerile parlamentare din noiembrie 2016 (este evident că anticipate nu mai pot avea loc acum) este dreptul liderilor partidelor parlamentare să decidă asupra acestor subiecte fundamentale pentru țara noastră!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.