Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI cere Serbiei continuarea reformelor şi laudă redresarea economiei

afaceri.news
fmi

FMI cere Serbiei continuarea reformelor şi laudă redresarea economiei

Economia Serbiei se redresează după şocul energetic de anul trecut, în pofida turbulenţelor la nivel regional şi global, se arată într-un raport publicat marţi de Fondul Monetar Internaţional, transmite Reuters, conform Agerpres.

După analizarea situaţiei financiare a Serbiei cu Guvernul şi Banca Centrală, FMI a dat asigurări că acordul de tip stand de 2,4 miliarde de euro, convenit cu Belgradul anul trecut, "se menţine pe direcţia bună".

Instituţia financiară internaţională apreciază că perspectivele economice ale Serbiei depind de evoluţiile geopolitice, ale inflaţiei şi de cele din sectorul energiei, de modul în care vor evolua partenerii comerciali, precum şi de turbulenţelor de pe pieţele financiare globale.

"Economia Serbiei are rezerve considerabile (buffers), într-un mediu afectat de incertitudini. Sistemul bancar este bine capitalizat şi nivelul lichidităţilor este adecvat". Ne aşteptăm la o creştere a PIB-ului Serbiei de 2% în 2023 şi de 3% în 2024, se arată în comunicatul FMI.

Inflaţia ar urma să scadă în continuare, ajungând la aproximativ 8% până la finalul acestui an, şi să revină anul viitor la ţinta Băncii Centrale de 3%, plus sau minus 1,5 puncte procentuale.

De asemenea, FMI a avertizat Serbia să se asigure de sustenabilitatea sistemelor de stabilire a preţurilor la gaze şi electricitate, şi să facă ajustări la tarife dacă se materializează riscul unor costuri mai ridicate la tranzitul gazelor naturale.

"Realizarea cu fermitate a agendei reformelor structurale centrate pe reformele din sectorul energie este critică pentru rezolvarea vulnerabilităţilor Serbiei şi pentru susţinerea creşterii pe termen lung", se arată în comunicatul FMI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.