Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI înrăutăţeşte estimările pentru Orientul Mijlociu şi Asia Centrală

FMI

Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit luni estimările privind evoluţia economiilor din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, din cauza efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi a scăderii preţului ţiţeiului, transmite Reuters.

Regiunea, care include aproximativ 30 de ţări, de la Mauritania la Kazahstan, va înregistra anul acesta un declin al PIB-ului de 4,7%, cu două puncte procentuale mai puţin decât previziona FMI în aprilie.

Pandemia a afectat sectoare importante, cum ar fi turismul şi comerţul, în timp ce scăderea preţului petrolului şi acordurile privind reducerea producţiei de ţiţei au afectat finanţele exportatorilor regionali de petrol şi nivelul remitenţelor, se arată în raportul FMI.

"Aceşti factori au dus în primul semestru din 2020 la un impact mai sever decât estimam, iar redresarea ar urma să fie mai graduală decât am previzionat anterior, în linie cu revenirea mai slabă a economiei mondiale", apreciază instituţia financiară internaţională.

După ieşiri de capitaluri investite în portofolii estimate între şase şi opt miliarde de dolari numai în martie, incertitudinile privind durata pandemiei ar putea expune şi mai mult regiunea la volatilităţile de pe pieţe şi ar putea reduce capacitatea guvernelor de a refinanţa unele dintre datoriile de 21 miliarde de dolari scadente în semestrul doi din 2020, avertizează FMI.

Sporirea inegalităţilor şi creşterea şomajului ar putea duce la turbulenţe şi la instabilitate politică, în timp ce un potenţial declin al muncitorilor străini - deseori forţa de muncă majoritară în ţările exportatoare de petrol - ar putea afecta redresarea, consideră instituţia financiară internaţională.

Înrăutăţirea estimările privind evoluţia economiilor vine în principal din cauza activităţii reduse în ţările exportatoare de petrol din Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Pakistan şi Afganistan. Creşterea în ţările din Caucaz şi Asia Centrală este revizuită într-o măsură mai mică, parţial în urma reducerii mai scăzute a producţiei de ţiţei.

Producătorii de energie din Golf vor înregistra anul acesta un declin al PIB-ului de 7,1%, în scădere cu aproape 3% faţă de prognoza FMI din aprilie, dar uşor peste contracţia de 7,5% previzionată în iunie.

Luna trecută, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere semnificativă estimările privind evoluţia economiei mondiale în acest an, deoarece efectele negative ale pandemiei sunt mai accentuate decât s-a anticipat. Dacă în aprilie FMI estima că economia globală va înregistra în 2020 un declin de 3%, conform noilor previziuni instituţia financiară internaţională se aşteaptă la o contracţie de 4,9% în 2020. În 2021, economia globală ar urma să înregistreze un avans de 5,4%, faţă de 5,8% previzionat în aprilie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.