Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI: România are probleme în supravegherea investitiilor publice

fmi

România are probleme în ceea ce priveste evaluarea si supravegherea investitiilor publice si aprobarea la timp a bugetelor de stat, potrivit unui raport al Fondul Monetar International (FMI), însa îndeplineste 30 dintre cele 36 de criterii luate în calcul pentru evaluarea transparentei fiscale.

FMI subliniaza nevoia de îmbunatatire a transparentei fiscale, în conditiile în care exista înca erori în estimarea PIB-ului, în medie de 4% din PIB, evaluarea si supravegherea investitiilor publice sunt slabe, iar bugetele anuale nu sunt aprobate cu promptitudine, se arata într-un raport al FMI, potrivit Mediafax.
Fondul arata ca România îndeplineste un nivel bun sau avansat la 15 dintre cele 36 de capitole luate în calcul, iar la alte 15 îndeplineste criteriile "de baza". România nu acopera în totalitate criteriile pentru cinci capitole, care vizeaza managementul riscurilor, în timp ce capitolul parteneriate public-private nu a fost evaluat, în lipsa acestor parteneriate la momentul efectuarii analizei FMI.
FMI ia în considerare trei categorii, si anume rapotarea fiscala, estimarile fiscale si bugetare si riscurile fiscale.
În ceea ce priveste prima categorie, Fondul evalueaza ca "bune" sau "avansate" acoperirea la nivelul institutiilor publice si calitatea statisticilor fiscale.
Fondul arata însa ca raportarile fiscale nu acopera marile companii de stat, care reprezinta aproximativ 10% din PIB-ul României.
De asemenea, FMI noteaza ca, desi guvernul raporteaza un volum mare de date privind operatiunile si activele sale, aceste informatii nu sunt consolidate într-un set de rapoarte financiare care sa respecte standardele internationale.
FMI considera ca prognozele macroeconomice, cadrul pentru bugetele pe termen mediu, legislatia din domeniul fiscal, precum si activitatea Consiliului fiscal sunt "bune" sau "avansate".
În ceea ce priveste riscurile, FMI apreciaza ca administrarea riscurilor fiscale este "avansata" în identificarea si raportarea riscurilor asociate cu autoritatile locale. În schimb, raportarea legata de riscuri precum expunerea sectorului financiar sau potentialul impact fiscal al schimbarilor din mediul macroeconomic este limitata.
FMI recomanda guvernului României sa includa în rapoartele fiscale întregul sector public, sa îmbunatateasca nivelul rapoartelor fiscale si financiare, sa detalieze estimarile macroeconomice în documentele importante, sa creasca transparenta documentarii care vozeaza bugetul de stat si sa extinda analiza riscurilor fiscale.
Totodata, Fondul arata ca România a adoptat mai multe reforme din 2010 pâna în prezent prin care a îmbunatatit acoperirea, caliatea si frecventa statisticilor guvernamentale care vizeaza sectorul fiscal.
Evaluarea transparentei fiscale a fost efectuata de FMI la cererea guvernului României de catre o echipa a Fondului în luna februarie a anului trecut.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.