Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI zguduie sistemul bancar! Avertisment fără precedent: Există mișcări subterane periculoase care amenință economia globală

FMI

Într-un raport despre starea sistemului bancar și a piețelor, FMI avertizează că există „mișcări subterane periculoase” care amenință economia globală, și că, deși băncile sunt mai sigure decât în urmă cu zece ani, au apărut noi riscuri, informează Mediafax.

Tensiunile comerciale și inegalitățile au crescut, avertizează instituția, în Financial Stability Report, iar amplificarea conflictelor comerciale pot afecta în mod semnificativ creșterea economică globală. Alte amenințări, de genul Brexit, pot afecta și ele piețele. FMI crede că ieșirea Marii Britanii din UE fără încheierea unui acord poate duce la o fragmentare a pieței monetare europene și la o circulație defectuoasă a fondurilor financiare în sistem, sugerând Băncii Angliei să fie pregătită pentru a tipări bani, dacă este nevoie.

Raportul este al doilea, în 24 de ore, în care FMI avertizează asupra stării finanțelor mondiale, după ce în "World Economic Outlook" a redus prognozele de creștere globală, invocând aceleași dispute comerciale.

FMI mai recomandă guvernelor să evite încercările de a renunța la reglementările bancare instituite după criza financiară din 2008, pentru a evita declanșarea unei noi perioade de criză. Președintele american Donald Trump a adoptat deja o serie de prevederi legislative care abrogă regulile bancare pentru micile instituții, argumentând că aceestea împiedică băncile să crediteze companiile.

Vești bune și nu prea: Rata anuală a inflaţiei, scădere ușoară în septembrie! Prețurile își mențin trendul ascendent

FMI avertizează și investitorii de pe piața de capital, care beneficiază de cea mai bună evoluție a bursei din istorie, situație care s-ar putea sfârși într-un nou șoc.

Piețele ar mai putea avea de suferit din cauza creșterii dobânzilor și reducerea relaxării cantitative.

„Cu toate acestea, în pofida tensunilor comerciale și a normalizării continue a politicilor montare în economiile avansate, piețele financiare mondiale au rămas în expansiune și par să ignore riscul unei căderi bruște”, arată documentul prezentat la reuniunea anuală a FMI și a Băncii Mondiale, ce are loc în Bali, Indonezia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.