Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Focarul de variola maimuţei: OMS creează un mecanism de distribuire a vaccinurilor

cloudfront.net
virus

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că este în curs de elaborare a unui nou mecanism de distribuire a vaccinurilor pentru a opri focarul de variola maimuţei în peste 30 de ţări din afara Africii. Decizia ar putea duce la distribuirea de către agenţia de sănătate a ONU de doze limitate de vaccin ţărilor bogate care altfel şi le-ar putea permite, relatează The Associated Press.

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că agenţia dezvoltă o iniţiativă pentru ”accesul echitabil” la vaccinuri şi tratamente, care speră că va fi gata în câteva săptămâni. Mecanismul a fost propus la scurt timp după ce Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, SUA şi alte ţări au raportat luna trecută sute de cazuri de variola maimuţei.

OMS a descris focarul drept ”neobişnuit” şi a precizat că răspândirea continuă a virusului este suficient de îngrijorătoare pentru a convoca comitetul de experţi săptămâna viitoare cu scopul de a decide dacă variola maimuţei ar trebui declarată o urgenţă globală.

Se estimează că vaccinurile împotriva variolei, o boală înrudită, sunt eficiente în proporţie de 85% împotriva variolei maimuţei. Directorul OMS pentru Europa, dr. Hans Kluge, a declarat miercuri că este îngrijorat de lupta dintre unele ţări bogate pentru a cumpăra mai multe vaccinuri fără a vorbi despre cumpărarea de provizii pentru Africa.

Kluge a îndemnat guvernele ”să abordeze variola maimuţei fără a repeta greşelile pandemiei”. Totuşi, el nu a ignorat posibilitatea ca state precum Marea Britanie, care are în prezent cel mai mare focar din afara Africii, să primească vaccinuri prin mecanismul OMS.

El a spus că programul a fost creat pentru toate ţările şi că vaccinurile vor fi eliberate în mare parte în funcţie de nevoile lor epidemiologice.

”Europa rămâne epicentrul acestui focar în creştere, 25 de ţări au raportat peste 1.500 de cazuri, sau 85% din cazurile la nivel mondial”, a menţionat Kluge.

Unii experţi africani au contestat motivul pentru care OMS nu a propus niciodată utilizarea vaccinurilor în Africa Centrală şi de Vest, unde boala este endemică. ”Locul pentru a începe orice campanie de vaccinare ar trebui să fie Africa, şi nu în altă parte”, a spus dr. Ahmed Ogwell, director interimar al Centrelor africane pentru pontrolul şi prevenirea Bolilor.

El a spus că lipsa vaccinurilor pentru combaterea variolei maimuţei pe continent, unde au fost raportate peste 1.500 de cazuri suspecte şi 72 de decese în acest an, a fost o preocupare mai critică comparativ cu grupurile de bolii mai uşoare identificate în ţările bogate.

”Aceasta este o extensie a inechităţii pe care am văzut-o în timpul pandemiei de Covid. Am avut sute de cazuri de variola maimuţei în Nigeria din 2017 până acum şi ne ocupăm de asta singuri. Nimeni nu a discutat când ar putea exista vaccinuri disponibile pentru Africa”, a declarat a dr. Ifeanyi Nsofor, de la Nigeria Health Watch.

De asemenea, la fel ca în cazul pandemiei de coronavirus, ”nu există o cale clară pentru modul în care ţările mai sărace vor putea obţine vaccinuri”, a spus Brook Baker, profesor de drept la Universitatea Northeastern, specializat în acces la medicamente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.