Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fondatorul ChatGPT trage un semnal de alarmă: Inteligența Artificială poate deturna alegerile, e nevoie de reglementare

searchenginejournal.com
chatgpt

Directorul general al OpenAI, start-up-ul din spatele ChatGPT, a declarat marți, în fața unui grup de senatori, că utilizarea inteligenței artificiale pentru a interfera cu integritatea alegerilor este un "domeniu semnificativ de îngrijorare", adăugând că este nevoie de reglementare, notează agenția Reuters.

"Sunt îngrijorat în această privință", a declarat directorul general Sam Altman despre alegeri și inteligența artificială, adăugând că sunt necesare reguli și orientări.

Timp de luni de zile, companii mari și mici s-au grăbit să aducă pe piață o inteligență artificială din ce în ce mai versatilă, aruncând pe piață date nesfârșite și miliarde de dolari pentru această provocare. Unii critici se tem că tehnologia va exacerba daunele sociale, printre care prejudecățile și dezinformarea, în timp ce alții avertizează că IA ar putea pune capăt umanității însăși.

"Nu există nicio modalitate de a pune acest duh în sticlă. La nivel global, acest lucru explodează", a declarat senatorul Cory Booker, unul dintre numeroșii legislatori care au întrebări cu privire la cea mai bună modalitate de a reglementa IA.

Senatorul Mazie Hirono a remarcat pericolul dezinformării în apropierea alegerilor din 2024. "În contextul alegerilor, de exemplu, am văzut o imagine cu fostul președinte Trump arestat de poliția din New York și care a devenit virală", a spus ea, presându-l pe Altman să spună dacă ar considera că imaginea falsificată este dăunătoare.

Altman a răspuns că creatorii ar trebui să precizeze când o imagine este generată și nu reală.

Posibilă licenețiere obligatorie

Vorbind pentru prima dată în fața Congresului, Altman a sugerat că, în general, SUA ar trebui să ia în considerare cerințe de licențiere și testare pentru dezvoltarea modelelor de inteligență artificială.

Altman, rugat să se pronunțe cu privire la ce inteligență artificială ar trebui să fie supusă licențierii, a spus că un model care poate convinge sau manipula convingerile unei persoane ar fi un exemplu de "mare prag".

De asemenea, el a spus că firmele ar trebui să aibă dreptul de a spune că nu doresc ca datele lor să fie folosite pentru antrenarea IA, care este o idee discutată la Capitol Hill.

Casa Albă a convocat directori executivi de top din domeniul tehnologiei, inclusiv Altman, pentru a aborda problema inteligenței artificiale. De asemenea, legislatorii americani doresc să ia măsuri pentru a promova beneficiile tehnologiei și securitatea națională, limitând în același timp utilizarea abuzivă a acesteia. Consensul este departe de a fi sigur.

Un membru al personalului OpenAI a propus recent crearea unei agenții americane de acordare a licențelor pentru IA, care s-ar putea numi Biroul pentru siguranța IA și securitatea infrastructurii, sau OASIS, a relatat Reuters.

OpenAI este susținută de Microsoft Corp. Altman solicită, de asemenea, o cooperare globală în domeniul IA și stimulente pentru respectarea normelor de siguranță.

Christina Montgomery, director general pentru confidențialitate și încredere al International Business Machines Corp, a îndemnat Congresul să se concentreze asupra reglementărilor în domeniile cu potențialul de a produce cele mai mari daune societale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.