Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fondatorul UNTOLD, luat în brațe la Cluj, pus cu botul pe labe la București: apel lansat de mai multe ONG-uri pentru Nicușor Dan

HotNews
parcul izvor inchis

21 de grupuri civice și organizații neguvernamentale au transmis, miercuri, o scrisoare publică pentru a solicita Primăriei Municipiului București să nu pună pe ordinea de zi propunerea venită din partea unei companii private cu privire la concesionarea parcului Izvor.

  • Context: Compania WUNDERPARK S.R.L. din Cluj–Napoca este cea care dorește concesionarea Parcului Izvor pe tot parcursul anului, potrivit scrisorii transmise consilierilor generali, informează HOTNEWS.RO. Conform documentului, compania face parte din grupul de companii deținute de organizatorii festivalurilor Untold și Neversea. Potrivit platformei de verificare a firmelor, Confidas.ro, firma WUNDERPARK SRL a fost înființată în 2021 și are un singur acționar, firma NOVUS CAPITAL S.R.L, transmite sursa citată. Firma NOVUS CAPITAL S.R.L are acționar pe BUTA IOAN BOGDAN. Acesta este acționar la mai multe firme implicate în organizarea Untold și Neversea, iar la Cluj-Napoca se bucură de un sprijin considerabil din partea autorităților în demersurile sale privind organizarea festivalului.

Semnatarii petiției din București susțin demersul Grupului de Inițiativă Civică Parcul Izvor și solicită „ferm” primarului general, Nicușor Dan, să nu pună pe ordinea de zi propunerea venită din partea unei companii private cu privire la concesionarea Parcului Izvor.

„Deși documentul este transmis în atenția Consiliului General, solicităm ca Primăria Municipiului București, prin conducerea ei, și Consiliul General nici măcar să nu ia în calcul ca acest document. Considerăm că acest document trebuie să rămână la nivel de dorință complet sfidătoare la adresa comunității locale a unei companii private. Dacă printr-o fatală eroare acest document ajunge în dezbaterea Consiliului General, solicităm consilierilor generali să se opună ferm acestei propuneri și să reprezinte interesele comunității din București. În opinia noastră, propunerea de concesionare nu vizează doar un spațiu fizic, adică Parcul Izvor. Vizează chiar dreptul fundamental la oraș, dreptul fundamental la un mediu sănătos și dreptul cetățenilor de a le fi reprezentate interesele la nivelul instituțiilor publice”, potrivit comunicatului de presă.

Potrivit semnatarilor, concesionarea unui parc echivalează cu restricționarea accesului în parc, în condițiile în care, în mod evident, prioritatea va fi profitul economic, nicidecum interesul public și asigurarea că toți cetățenii vor avea acces neîngrădit într-un parc public.

„Vă reamintim că festivalul Nostalgia a ținut captiv jumătate de parc pentru mai bine de trei săptămâni și a lăsat în urmă un spațiu dezolant, care încă nu și-a revenit. Rolul autorității publice este să protejeze puținele spații verzi pe care acest oraș le are, nu să le pună la dispoziția unor companii private pentru profit, în schimbul unor sume ridicol de mici care se întorc la municipalitate. Ne așteptăm ca grija primarului pentru spațiile verzi, manifestată prin revizuirea cu atenție a fiecărui arbore înainte de a da aviz de toaletare să fie una consecventă și să îl împiedice de la a da curs acestei propuneri absolut de neacceptat. Chiar simpla montare de elemente logistice necesare pentru toate activitățile înșirate în cererea de concesionare contravine ideii de parc (la care adăugăm că sunt propuse concerte cu până la 25.000 de participanți în acel spațiu). Ceea ce ni se propune pentru Parcul Izvor este un spațiu de consum, departe de menirea pe care un parc public o are. Este cinică preocuparea firmei de a include un - ideea că un astfel de hub ar utiliza spațiul public al bucureștenilor contravine principiilor fundamentale ale grupurilor de inițiativă și a organizațiilor semnatare”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții celor 21 de ONG-uri susțin că Bucureștiul este un oraș care are de suferit de pe urma congestiilor urbane, cu un nivel de poluare care depășește deseori limitele admise și cu spații verzi sub limita necesară pe cap de locuitor.

„Toate eforturile autorităților publice trebuie să fie îndreptate spre creșterea calității acestor spații și spre extinderea lor. Deși primarul general a promis comunității în campania electorală o centură verde sau finalizarea Registrului Verde iată, ne-am coborât standardele într-atât încât suntem în situația de a-i cere să nu transforme un parc public într-un spațiu privat, destinat unui mall în aer liber. De asemenea, știm că primarul general este într-o constantă căutare de fonduri pentru a suplimenta bugetul capitalei. În opinia noastră, există limite evidente în ceea ce privește modul în care municipalitatea poate să facă asta. Iar concesionarea unui parc este dincolo de ce poate fi tolerabil”, transmit semnatarii.

Scrisoarea publică este semnată de reprezentanții Grupului de Inițiativă Civică Parcul Izvor, Grupului de Inițiativă Civică Kiseleff, Grupului de Inițiativă Civică Parcul Herăstrău, Grupului de Inițiativă Civică Lacul Tei, Grupului de inițiativă civică Cișmigiu, Inițiativei Civice Bucureștii Noi, Asociației Părinți de Cireșari (Piața Domenii), Asociației Peisagiştilor din România - AsoP, Filiala teritorială Bucureşti-Ilfov, Asociației Parcul Natural Văcărești, Asociației Grow Up Romania, ActiveWatch, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Asociației MozaiQ LGBT, Centrului pentru Inovare Publică, Asociației Rise OUT, Asociației Miliția Spirituală, Asociației Respiro, Asociației CIVICA, Fundației Comunitare București, Platformei de Mediu pentru București și Ești din Sectorul 5, dacă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.