Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fondul Proprietatea vine cu o soluție de ultim moment: 'Piața românească de capital nu poate deveni emergentă fără listarea...'

Fondul Proprietatea

Piața de capital românească nu poate deveni emergentă fără listarea Hidroelectrica, iar acest lucru nu poate fi realizat în prezent din cauza chestiunilor ce țin de guvernanța corporativă și activele conexe, a declarat, pentru AGERPRES, Greg Konieczny, CEO și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea (FP).

"Răspunsul scurt, nu (poate fi listată acum n.r.). Pe de o parte, înainte de listarea Hidroelectrica trebuie să existe câteva etape preliminare care trebuie îndeplinite și care nu au fost îndeplinite până acum. Vorbind de sus în jos, nu există un board de supraveghere care să ducă compania spre IPO (ofertă publică inițială, n.r.), nu există un board executiv cu un mandat pe termen lung, ca să facă o strategie pe termen lung pentru companie și asta face compania nevandabilă, în acest moment. În al doilea rând este chestiunea non-core assets (active conexe n.r.), Hidroelectrica având investiții care au fost începute în urma cu 25-30 de ani, nu a fost finalizate până în prezent și nu au nicio valoare comercială. Precedenta echipă managerială a pregătit decizii pentru a fi abandonate aceste investiții, iar acum sunt în continuare discutate, fără a fi luată o decizie", a spus Konieczny.

Citește și: Dan Andronic, reacție furibundă după moartea generalului Iulian Vlad: 'Scoate din nou la iveală partea schizo-paranoidă din noi'

La rândul său, Johan Meyer, Co-CEO al Franklin Templeton Investments și co-manager de Portofoliu la Fondul Proprietatea (FP), susține că "este păcat că nu au fost realizate aceste investiții, pentru că a existat suficient timp pentru a fi rezolvate aceste probleme, fiind deja foarte multă muncă pregătitoare în termeni de recomandări pentru activele conexe, iar procesul de selecție a unui consiliul de supraveghere este destul de simplu, dar trebuie făcut".

"Și a fost deja făcut în urma cu un an, dar apoi noul guvern a venit și a decis că a fost făcut în mod incorect", a completat Konieczny.

Meyer mai spune că acesta ar fi un moment bun pentru a genera valoarea maximă acestei companii printr-o ofertă publică inițială (IPO).

"Și ceea ce este extrem de frustrant este că piața în România, în Europa și la nivel mondial în termeni de cerere pentru active de infrastructură energetică este extrem de mare. Așa că este un bun moment pentru a genera valoarea maximă acestei companii printr-un IPO. Din păcate, nu a fost în măsură să profite de pe urma acestei situații", susține co-managerul de Portofoliu al FP.

În legătură cu anunțul de vânzare a unei participații pe care FP o deține la Hidroelectrica, el a precizat că s-a luat această decizie pentru că nu există niciun progres spre o listare.

"Tocmai pentru că nu am văzut niciun progres spre o listare. Noi avem o responsabilitate față de acționarii noștri să generăm valoare și, în consecință, dacă nu am văzut nicio evoluție spre o posibilă listare și generare de valoare prin această direcție am decis să analizăm mai mult opțiuni strategice pentru participația la Hidroelectrica", a precizat Meyer.

Greg Konieczny a completat spunând că procesul de vânzare a unei părți din participația deținută la Hidroelectrica poate merge în paralel cu un IPO.

"Acest proces poate merge paralel cu procedurile pentru IPO, dacă vor începe să avanseze. Nu este ceva ieșit din comun pentru ca acest tip de tranzacții să se deruleze în paralel. În punctul nostru de vedere, la final vom vedea dacă un IPO va duce acționarilor noștri un preț mai mare pentru Hidroelectrica sau o vânzare către cumpărători privați. Putem ajunge să rămânem cu toată participația la Hidroelectrica. Depinde de ofertele pe care le primim de la investitori", a arătat Konieczny.

Cei doi manageri de portofoliu sunt de părere că în viitor va exista o listare a companiei pe Bursă, dar după ce se vor rezolva chestiunile ce țin de guvernanța corporativă și activele conexe.

Fondul Proprietatea analizează vânzarea participației sale la Hidroelectrica, la care deține în prezent 19,94%, se arată într-un anunț publicat pe site-ul Bursei de Valori București (BVB).

Citește și: Analist politic, atac în forță la Liviu Dragnea: 'A alimentat ștabii PSD-ului din teritoriu cu finanțe ca să le astupe gura'

'Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala București, în calitate de Administrator de Investiții al Fondul Proprietatea, dorește să informeze acționarii că, în conformitate cu angajamentul său continuu de a crește valoarea pentru acționari și de a crește lichiditatea activelor din portofoliul Fondului, Fondul analizează strategic opțiunile sale privind participația pe care o deține în SPEEH Hidroelectrica. Fondul deține în prezent 19,94% din capitalul social subscris al societății (reprezentând 32,01% din VAN-ul Fondului la 30 iunie 2017)', se arată în document.

Conform sursei citate, analiza este în faza preliminară și nu există calendar definit în ceea ce privește luarea unei decizii.

'Anunțuri ulterioare vor fi făcute la momentul la care va fi necesar. Cu toate acestea, trebuie menționat că Citigroup Global Markets Limited și UBS Limited au fost desemnați în calitate de consultanți financiari în legătura cu tranzacția preconizată', menționează sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.