Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Forțele de Apărare Israeliene confirmă: 'Hamas a luat ostatici și prizonieri de război. Suntem în război'

harta conflict israel

Hamas a luat "ostatici și prizonieri de război", a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor de apărare israeliene, generalul de brigadă Daniel Hagari.

"Există ostatici și prizonieri de război pe care Hamas i-a luat. Există, de asemenea, morți în rândul soldaților IDF. Nu avem încă un număr exact - suntem în război", a spus el, potrivit CNN.

Zeci de morți și sute de răniți

Până în prezent, 908 răniți au fost transportați la spitale israeliene, a precizat Ministerul israelian al Sănătății. Separat, cel puțin 40 de persoane au murit în Israel, au declarat anterior oficialii.

În Gaza, aproape 200 de persoane au murit și peste 1.600 sunt rănite, a declarat ministerul palestinian al sănătății.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că țara sa este "în război", după ce militanții palestinieni din Gaza au lansat un tir mortal de rachete și au trimis oameni înarmați în teritoriul israelian, într-o escaladare majoră a conflictului de lungă durată dintre cele două părți.

Ce se știe până acum despre situația din Israel

Hamas, mișcarea militantă palestiniană care conduce Gaza, a revendicat responsabilitatea pentru incursiune. Potrivit armatei israeliene, militanții au tras peste 2.000 de rachete din Fâșia Gaza în Israel, în timp ce luptătorii Hamas au intrat în sudul Israelului pe uscat, pe mare și pe calea aerului, folosind parapante. Hamas susține că a capturat mai mulți soldați israelieni în apropierea graniței, dar armata israeliană nu a confirmat oficial aceste informații.

Răspunsul armatei israeliene: Forțele de apărare israeliene (IDF) au lansat lovituri împotriva mai multor obiective Hamas din Gaza și cheamă mii de rezerviști, au declarat liderii militari. Forțele FDI luptau sâmbătă pe teren în cel puțin o jumătate de duzină de locații, inclusiv în mai multe sate, două baze militare și puncte de trecere a frontierei, a declarat un purtător de cuvânt.

Ce spune Netanyahu: Premierul israelian a promis că Hamas va "plăti un preț pe care nu l-a cunoscut niciodată" pentru acest atac. "Cetățeni ai Israelului, suntem în război - nu într-o operațiune, nu în runde - în război", a declarat el într-un mesaj video.

Locuitorii din două comunități israeliene au declarat pentru postul de televiziune Channel 12 din țară că atacatori din Gaza încearcă să pătrundă în casele lor. Aceștia au implorat în repetate rânduri la televizor ajutorul armatei israeliene. Între timp, fotografiile ne oferă unele dintre primele imagini de la fața locului, iar IDF a publicat imagini video cu ceea ce spune că sunt atacuri aeriene asupra unor ținte Hamas din Gaza.

Alarmă în întreaga lume: Oficialii americani au urmărit cu îngrijorare atacul de amploare. Președintele american Joe Biden și Netanyahu sunt așteptați să vorbească în curând, Liderii din întreaga lume fac, așa cum s-a întâmplat în timpul conflictelor anterioare, apel la calm și reținere.

O dată importantă: Atacul surpriză a avut loc la 50 de ani de la Războiul din 1973, în care statele arabe au atacat Israelul în ziua de Yom Kippur, cea mai sfântă zi din calendarul evreiesc.

Iată o hartă a locurilor în care au loc luptele:

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.