Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Forţele Guvernului de uniune naţională din Libia au preluat controlul asupra întregii părţi de vest a țării

News24
Libia

Forţele Guvernului de uniune naţională (GNA, recunoscut de ONU) au anunţat vineri că au preluat controlul asupra întregii părţi de vest a Libiei, învingând trupele rivale conduse de mareşalul Khalifa Haftar, alungate din ultimul lor bastion din regiune, oraşul Tarhuna, transmite AFP, potrivit Agerpres.

'Forţele noastre eroice şi-au extins controlul asupra întregului oraş Tarhuna după ce au anihilat miliţiile teroriste ale lui Haftar', la 80 km sud de capitala Tripoli, a transmis purtătorul de cuvânt al forţelor pro-GNA, Mohamad Gnunu, într-un scurt comunicat pe Facebook.

Pierderea acestui oraş marchează o cotitură în conflictul care opune cele două tabere din aprilie 2019, când mareşalul Haftar a lansat o ofensivă pentru cucerirea capitalei Tripoli, unde se află sediul GNA.

În ultimele luni, conflictul a cunoscut implicarea tot mai puternică a unor puteri străine, iar sprijinul militar al Turciei a permis GNA să obţină o serie de succese. La rândul său, mareşalul Haftar, omul-forte din estul Libiei, este sprijinit de Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Rusia.

Citește și: Acuzații GRAVE: Florin Cîțu a DESFIINȚAT un departament din Ministerul de Finanțe care trebuia să se judece cu părinții săi

Începând de miercuri, GNA a anunţat succesiv preluarea aeroportului internaţional din Tripoli, care nu mai operează din 2014, controlul total al frontierelor administrative ale Marelui Tripoli şi preluarea oraşului Tarhuna.

Media libiene au arătat vineri desfăşurarea unor forţe pro-GNA în interiorul oraşului.

Miercuri, ONU a anunţat reluarea la Geneva a negocierilor comitetului militar 5+5, format din câte cinci membri pro-GNA şi pro-Haftar, şi care vizează încheierea unei încetării durabile a focului, după ce toate tentativele anterioare au eşuat.

De la lansarea ofensivei în aprilie 2019, sute de persoane, inclusiv numeroşi civili, au murit în cursul confruntărilor şi aproximativ 200.000 s-au refugiat.

Sprijinit local de grupări armate din vestul libian, în principale cele din Misrata, GNA controlează de acum ansamblul acestei zone.

În schimb, mareşalul Haftar controlează estul - inclusiv majoritatea terminalelor petroliere -, precum şi o parte din sud.

Aflat joi la Ankara, şeful GNA, Fayez al-Sarraj, s-a declarat hotărât 'să învingă duşmanul', în timp ce acesta, mareşalul Haftar, se găsea la Cairo. 'Lupta noastră continuă', a mai spus al-Sarraj după discuţiile cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, principalul său susţinător.

În schimb, Rusia şi-a exprimat 'profunda îngrijorare faţă de evoluţiile din vestul Libiei'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.