Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Forţele irakiene au preluat controlul asupra muzeului din Mosul - VIDEO

Forţele de securitate irakiene au anunţat marţi că au preluat controlul muzeului din oraşul Mosul (nord) de la jihadiştii grupării Stat Islamic (SI), care l-au vandalizat în 2015, distrugând cu ciocanul statui antice, relatează AFP, conform agerpres.

''Unităţi ale poliţiei federale au recucerit muzeul de arheologie'', a indicat generalul Raed Chakir Jawdat, în cadrul ofensivei întreprinse pentru a prelua controlul părţii de vest a Mosulului, cel de-al doilea oraş ca mărime din Irak, ultimul bastion urban al jihadiştilor SI de pe teritoriul irakian.

Forţele irakiene sunt aproape de victoria finală la Mosul

Un ofiţer al forţelor de intervenţie rapidă a confirmat recucerirea celui de-al doilea mare muzeu al ţării, după cel din Bagdad, precizând că evenimentul a avut loc luni. Instituţia a fost ''complet distrusă'' de către SI, care a jefuit de asemenea obiecte, a afirmat Abdulamir al-Mohammedawi.

Într-o înregistrare video difuzată pe 26 februarie 2015, puteau fi văzuţi jihadişti care distrugeau cu ciocanul statui, frize şi alte obiecte de artă preislamice, dintre care unele proveneau din siturile antice Nimrud şi Hatra, situate aproape de Mosul.

Potrivit unor responsabili din domeniul antichităţilor, circa 90 de opere de artă au fost distruse sau avariate, dintre care majoritatea originale.

Aceste distrugeri au fost comparate cu cele ale statuilor budiste din Bamiyan (Afganistan) de către talibani în 2001.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.