Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sclavia modernă, traficul de persoane și situația electorală a diasporei, între elementele centrale ale declarației Forumului Românilor de Pretutindeni

romani de pretutindeni

Lucrările Forumului românilor de pretutindeni a avut loc la București în perioada 4-7 septembrie sub organizarea Ministerului Românilor de Pretutindeni. La sfârștul lucrărilor a fost adoptată o declarație comună a reprezentanților asociațiilor românilor din străinatate

„Noi reprezentanți ai membrilor asociațiilor noastre am prezentat în cadrul lucrărilor forumului o serie de problematici întâmpinate de către conaționalii noștri: sclavia modernă, trafic de persoane de și carne vie, educație și formare identitară pentru copiii românilor din afara țării.

Înscrierea cetățenilor români din străinătate pe listele electorale permanente sau pentru votul prin orespondențăeeste de interes general atât pentru participanți cât și pentru instituțiile prezente.

Accesarea fondurilor europene sau guvernamentale pentru dezvltarea de proiecte care vizează imaginea României pe plan mondial, înființarea de instituții scolastice, instituții de presă este o prioritate pentru toți participanții și trebuie să fie și pentru statul român.

Adaptarea secțiilor cosulare la realitatea actuală determinată de numărul românilor de pretutindeniprecum și cererea de noi consulate în mediile româneșticu număr însemnat de cetățeni români și în comunitățile izolate reprezintă un deziderat acut.

Debirocratizarea și eficientizarea instituțiilor care au în subordine relația cu românii de pretutindeni este o condiție pentru cooperare pe mai departe dintre statul român și noi, reprezentanți ai asociațiilor de români din străinătate.

Depolitizarea disporei române, închiderea așa-ziselor filiale de partide politice românești care funcționează imoral și ilegal pe teritoriul altor state este o chestiune de respect față de partenerii României - state care și-au deschis larg porțilecetățenilor români plecați din țara mamă prin constrângere.

Conform legislației în vigoare cereem creșterea numărului de parlamentari pentru diaspora raportat la numărul oficial al cetățenilor români rezidenți în strainatate publicat de curând de Guvernul României(5,7 milioane)

Acordarea de atenție sporităși programe dedicate comunităților istorice pentru menținerea limbii, tradițiilor, obiceiurilor și identității românești și dezvoltarea unor proiecte socio-economice este un deziderat imperativ.

Cerem ca Parlamentul României să constituie o comisie specială pentru elaborarea și punerea în practică a propunerilor noastre, punerea în consultare publică a propunerilor rezultate din această dezbatere și organizarea unui nou Forum al Românilor de Pretutindeni în primul semestru al anului 2020, obiectivul principal al forumului fiind consultarea și punerea în practică a normativelor care vor reglementa cerințele din cadrul forumului din acest an.

Mulțumim Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pentru ințiativa de a organiza acest forum.

Susținem și semnă această declarație la data de 7 septembrie 2019 la București.” se arată în declarația semnată de 55 de participanți din totalul de 128.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.