Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fosilele unei broaşte ţestoase şi ale unuia dintre ouăle sale au fost descoperite de către arheologi în Pompeii

Agerpres.ro
broasca testoasa fosile

Fosilele unei broaşte ţestoase şi ale unuia dintre ouăle sale au fost descoperite de arheologi în Pompeii, celebrul oraş din epoca Imperiului Roman care a fost acoperit complet cu cenuşă după o erupţie vulcanică în anul 79 e.n., informează Reuters.

Ţestoasa era ascunsă sub podeaua de lut a unei magazii şi murise cel mai probabil înainte ca vulcanul Vezuviu să erupă, potrivit Agerpres.ro.

"Îşi săpase o groapă pentru a depune ouă, dar nu a reuşit să le depună, iar asta ar fi putut să îi provoace moartea", a declarat Valeria Amoretti, care lucrează ca antropolog în acest sit istoric.

Neobişnuita descoperire a fost făcută în timpul unor săpături realizate într-o zonă care a fost devastată de un cutremur violent în anul 62 e.n. şi care a fost inclusă ulterior într-o baie publică.

Situl fusese la originile sale o reşedinţă opulentă, cu mozaicuri rafinate şi picturi murale, datând din secolul I î.e.n., iar arheologii italieni nu înţeleg deocamdată motivul pentru care clădirea nu a fost restaurată, ci asimilată băilor publice de pe Via Stabiana.

"Atât prezenţa broaştei ţestoase în oraş, cât şi abandonarea acelei vile de lux... ilustrează dimensiunea transformărilor petrecute după cutremurul din anul 62 e.n.", a declarat Gabriel Zuchtriegel, directorul general al sitului arheologic Pompeii.

"Evident că nu au fost reconstruite toate casele şi spaţiile publice, chiar şi unele aflate centrul oraşului erau atât de puţin frecventate încât au ajuns să fie locuite de animale sălbatice" , a adăugat el.

"În acelaşi timp, extinderea băilor publice reprezintă o dovadă a marii încrederi cu care oraşul Pompeii şi-a început reconstrucţia după acel cutremur, pentru a fi însă complet distrus într-o singură zi din anul 79 e.n.", a completat directorul sitului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.