Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost corespondent la Moscova: Ucraina și Rusia nu se vor mișca fizic nicăieri, vor continua să fie vecini și trebuie să găsească o modalitate de a trăi împreună

ft.com
razboi rusia ucraina

Un fost corespondent BBC la Moscova, Philip Short, autor al cărții „Putin: omul din spatele războiului din Ucraina”, a analizat într-un interviu acordat revistei editată de Universitatea Harvard perspectivele războiului ruso-ucrainean.

- Cum arată poziția Rusiei în acest moment?

- Există o serie de elemente de care trebuie să țineți cont. Prima, și cea mai importantă, este că războiul nu merge bine pentru ruși. Poate părea un lucru evident, dar este baza pentru tot ceea ce se întâmplă.

Putin a calculat greșit, în mod catastrofal pe mai multe aspecte: nu se aștepta ca ucrainenii să reziste așa puternic cum au făcut-o. Nu se aștepta ca rușii să fie primiți cu flori, asta a fost doar propagandă, dar nici nu s-a așteptat ca ucrainenii să i se opună ca o națiune. Nu se aștepta ca Zelenski să rămână la Kiev și să conducă rezistența. Și a calculat greșit capacitățile armatei ruse.

Este un dezastru? Nu încă. Trebuie să fim foarte precauți în a evalua acest lucru, deoarece este o situație în curs de desfășurare. Dar în mod clar, pur și simplu rușii nu au suficiente trupe la sol pentru a face ceea ce a vrut Putin să facă, așa că a trebuit să pluseze. Aceasta este o escaladare semnificativă, deși el ar prefera să evite orice mobilizare deoarece riscă să stârnească nemulțumirea populației ruse. Putin prefera ca războiul să continue ca ceva îndepărtat, care nu afectează cu adevărat viața de zi cu zi a majorității rușilor. Dar asta nu mai este posibil. Și acum, intrăm într-adevăr în ape neexplorate pentru că nu este deloc clar dacă această mobilizare parțială va fi suficientă.

Dacă te uiți înapoi la ultimii 20 de ani de domnie a lui Putin, aceasta este prima dată când el a luat o inițiativă majoră care a mers greșit, așa că nu există nimic care să ne ghideze cu adevărat în modul în care, în cele din urmă, va reacționa. Instinctul meu este că va continua să escaladeze până când va ajunge într-o poziție în care să fie sigur că poate prezenta orice rezultat ca fiind acceptabil pentru el. Dar nu am fost niciodată în această situație cu Putin sau Rusia până acum, așa că nu știm cum se va desfășura.

- Ar trebui SUA și Occidentul să profite de acest moment, deoarece ajută Ucraina să pună presiune maximă asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului militar? Sau este prea riscant și ar fi mai bine să profităm pentru a stabiliza situația prin negocieri?

- Nu văd o contradicție între cele două. Cu cât ucrainenii îi pot împinge pe ruși înapoi, cu atât poziția lor de negociere va fi mai puternică. În cele din urmă, toate războaiele se încheie fie cu înfrângere completă, fie cu negocieri. Și Emmanuel Macron, președintele francez, a spus: „Geografia este încăpățânată”. Da, este adevarat. Ucraina nu se va mișca fizic nicăieri și nici Rusia. Vor continua să fie vecini și, în cele din urmă, vor trebui să găsească o modalitate de a trăi împreună. Deci, negocieri, da.

- Dacă Putin începe să simtă că pierde puterea în război sau pierde sprijinul în Rusia, oamenii au dreptate să-și facă griji cum ar putea reacționa?

- Nu este nesăbuit. În mod normal, este foarte precaut în ceea ce face. Și cred că această „mobilizare parțială”, mai degrabă decât o mobilizare la scară largă, este un exemplu al acelei precauții. El nu va ataca total imprevizibil. Este ceva ce nu cred că se va întâmpla. Problema este că este împins într-un colț și, dacă asta continuă, este foarte dificil să spui „Nu va face asta” sau „Nu va face asta”. Pentru că dacă simte că propria sa poziție este amenințată – ceea ce nu este cazul în acest moment – ​​sau dacă simte că Rusia ca națiune, Rusia în ansamblu, este într-un dezavantaj foarte serios, atunci nu cred că poți exclude complet orice. Când spun „orice”, nu văd că acest lucru duce la al treilea război mondial. Dar folosirea armelor nucleare pe câmpul de luptă dacă ajunge într-o stare cu adevărat dificilă pentru ruși? Nu cred că poți exclude asta. S-ar putea întâmpla.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.