Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost deputat câștigă procesul cu CNCD: 'UDMR și-a pus lătrăii să mă intimideze'

napocanews.ro
cncd

Fostul lider al deputaților PMP, Marius Pașcan, amendat de CNCD cu 2.000 de lei pentru discriminare, în urma unor afirmații făcute la o emisiune televizată, anunță luni că a câștigat procesul în instanță.

Citește și: Jurnalistul Radu Tudor îi ia apărarea lui Raed Arafat, după intervenția de la Balș: 'S-au reactivat decerebrații care îi cer demisia'

„Analizând afirmațiile din cadrul emisiunii ”România 2019” difuzată pe postul de televiziune Realitatea TV în data de 07.03.2019, de la orele 21,00, se constată că următoarele afirmații: (...) „la noi la 10 martie se striga pe scări, pe străzi, la manifestările acelea...biidos olâh, aici în Tărgu-Mureş, se strigă românilor opincari...”; “...suntem scoşi afară din şcoli?... şi vom ajunge să mergem şi noi la medic, să aducem translator, aici în România...ce se urmăreşte în esenţă, crearea unei mase critice de absolvenţi nevorbitori de limba română, care au învătat propria istorie si ei ştiu că sunt vechiul imperiu si că Ungaria Mare trebuie refăcută...modelul stalinist al zonei autonome maghiare, care a fost un model stalinist...” (Marius Pașcan), reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată, iar următoarele intră în sfera libertății de exprimare și este protejată de art. 10 al Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale. S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 2.000 lei față de Marius Pașcan. Decizia CNCD a fost luată pe 20 mai 2020.

Fostul deputat a scris luni, pe Facebook, că „pentru a mă intimida, UDMR, prin interpuși, și-a pus lătrăii să mă hărțuiască și intimideze făcându-mi mai multe sesizări la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării” și a contestat sancțiunea în instanță, unde a câștigat.

Decizia nu este definitivă.

Curtea de Apel Târgu-Mureș:

„Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Pașcan Marius (cu datele) în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (cu datele) și cu partea introdusă în cauză conform art.78 alin. 2 C. pr. civ. și art. 161 din Legea nr. 554/2004 Asociația pentru protecția Drepturilor Minoritare „Miko Imre” (cu datele). Anulează în parte Hotărârea nr. 427/20.05.2020 a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării pronunțată în dosar nr. 210/2019 în privința constatării existenței unui tratament diferențiat, discriminatoriu, pe criteriul naționalității imputabil reclamantului Pașcan Marius (punctul 1 din Hotărâre în ceea ce-l privește pe reclamant) și sancționării acestuia cu amendă contravențională în valoare de 2.000 lei (punctul 3 din Hotărâre). Obligă pârâtu (CNCD n.n.)l ca, în termen de maxim 15 zile de la soluționarea definitivă a prezentei pricini, să afișeze, pentru o perioadă de cel puțin 30 de zile, pe pagina „home” a site-ului web al său, un anunț cu privire la prezenta hotărâre judecătorească prin care s-a admis în parte acțiunea reclamantului și s-a dispus anularea parțială a Hotărârii nr. 427/20.05.2020, respectiv în ceea ce-l privește pe reclamant. Respinge în rest cererea de chemare în judecată ca neîntemeiată. Obligă pârâtul Conciliul Național pentru Combaterea Discriminării la plata către reclamantul Pașcan Marius a sumei de 2.550 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii. Cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Târgu-Mureș sub sancțiunea nulității. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin intermediul grefei instanței, azi, 29 ianuarie 2021.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.