Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost parlamentar PSD şi PDL, CONDAMNAT la închisoare după o mini-victorie în instanţă/ MINUTA

ciocanel judecator

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe fostul deputat PSD şi PDL Cătălin Croitoru la trei luni de închisoare cu suspendare, pentru că şi-a angajat rudele la cabinetul parlamentar.

În octombrie 2015, Cătălin Croitoru, fost deputat și senator la momentul respectiv a fost acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de conflict de interese administrativ și penal, pentră că în perioada exercitării mandatului de deputat a încheiat două contracte civile prin care și-a angajat fiul în funcția de consilier juridic și nora în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiul său a obținut venituri salariale în cuantum total de 55.038 de lei, iar nora sa a obținut venituri salariale în cuantum total de 37.399 de lei.

Vezi și: ULTIMA ORĂ: Iohannis întoarce o lege importantă în Parlament

Vezi și: Care mai e PREȚUL funcțiilor publice. Metoda și felul în care se vând slujbele la stat/ SURSE

În plus, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese ca urmare a angajării de către Cătălin Croitoru a rudelor sale în cadrul propriului birou parlamentar.

Instanţa a decis să respingă o excepţie de neconstituţionalitate invocată de Parchetul General şi să reîncadreze faptele. De asemenea, pentru una dintre infracţiuni, fostul parlamentar a fost achitat, pentru că a intervenit prescripţia. În ciuda acestor victorii în instanţă, Croitoru a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Vezi şi: Zegrean anticipează cel mai important moment politic al anului: Va fi finalul la toată povestea asta

MINUTA:

I. Respinge, ca inadmisibilă, cererea Ministerului Public de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.122 alin. 2 C. pen. anterior, respectiv art. 154 alin.2 C. pen.

II. În baza art. 386 alin. 1 C. proc. pen. dispune schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru care inculpatul CROITORU CĂTĂLIN a fost trimis în judecată din infracţiunea de conflict de interese în formă continuată (două acte materiale), prevăzută de art. 2531 alin. 1 C. pen. anterior cu aplic. art. 41 alin. 2 C. pen. anterior, în două infracţiuni de conflict de interese prev. de art. 2531 alin. 1 C. pen. anterior, cu aplicarea 33 lit. a) C. pen. anterior şi art. 5 C. pen. În baza art.16 alin. 1 lit. f teza a II-a C. proc. pen. rap. la art. 122 alin. 1 lit. d şi alin. 2 teza I C. pen. anterior şi art. 5 C. pen. anterior dispune încetarea procesului penal cu privire la săvârşirea de către inculpatul Croitoru Cătălin a infracţiunii de conflict de interese prev. de art. 2531 alin. 1 C. pen. anterior (fapta din ianuarie 2009), constatând împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale. În baza art. 2531 C. pen. anterior, cu aplic. art. 74 alin. 1 lit. a şi c şi art. 76 alin. 1 lit. e C. pen. anterior şi art. 5 C.pen., condamnă inculpatul Croitoru Cătălin la o pedeapsă 3 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese (fapta din aprilie 2011). În temeiul art.71 C. pen. anterior, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b C. pen. anterior (exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat). În baza art. 81 C. pen. anterior, dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 3 luni închisoare pe un termen de încercare de 2 ani şi 3 luni, stabilit conform art. 82 C. pen. anterior. Conform art. 71 alin. 5 C. pen. anterior, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii, se suspendă şi executarea pedepselor accesorii. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 C. pen. anterior. În baza art. 274 alin. 1 C. proc. pen., obligă inculpatul la plata sumei de 600 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea minutei. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 31 martie 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.