Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost secretar de stat în MAI, audiat: 'Alegerile prezidenţiale din 2009 NU au fost fraudate'

RTV.net
mihai capra

Alegerile prezidenţiale din 2009 nu au fost fraudate, a declarat luni chestorul Mihai Capră, fost secretar de stat în Ministerul de Interne, care a recunoscut în faţa comisiei de anchetă parlamentară că ar fi vrut să câştige Traian Băsescu, dar nu atât de mult încât "să-şi joace libertatea la ruletă”, informează agerpres.ro

Întrebat dacă alegerile din 2009 au fost fraudate sau nu, Capră a spus că îi este greu să dea un răspuns tranşant, principala vulnerabilitate fiind, în opinia sa, votul multiplu. 

El a subliniat că, în activitatea sa, Ministerul de Interne s-a achitat de sarcini şi nu a influenţat în niciun fel rezultatul alegerilor.

Ai senzația de oboseală? Cum te refaci rapid


"Nicio legislaţie nu poate să dea o siguranţă de sută la sută, dar eu nu cred că s-au fraudat alegerile. Este o părere pur personală. Pleacă de la o idee - nu vă ascund acum că la momentul respectiv eu îmi doream ca Traian Băsescu să câştige prezidenţialele, dar nu-mi doream atât de mult încât să mă cred inamovibil pe funcţie sau să-mi joc la ruletă libertatea. (...) Principala vulnerabilitate pe care noi am identificat-o era aceea a votului multiplu. I-am întrebat pe cei de la AEP dacă au posiblitatea să scaneze în timp real documentul de identitate al persoanelor care votează în special în secţiile speciale şi în extensie în orice altă secţie, ne-au spus că la momentul ăla nu. Înţeleg că acum problema este rezolvată. Mai sunt câteva chestiuni care ţin şi de decizie politică, aşa că mă abţin să mă pronunţ", a afirmat Capră, la audierea în comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. 

El a amintit că la data de 2 octombrie 2009 a fost numit în funcţia de secretar de stat în MAI responsabil cu relaţia cu prefecturile. 

"Conform statutului, eram vicepreşedinte al comisiei naţionale de organizare a alegerilor şi evident, fiind în această funcţie de relaţii cu prefecturile care aveau un rol important în organizarea alegerilor, sigur că îmi revenea sarcina de a coordona aceste activităţi. (...) Prima acţiune pe care am avut-o în vedere a fost aceea de a instrui structurile MAI cu responsabilităţi şi nu numai MAI, ci şi ale AEP, INS în organizarea şi buna desfăşurare a scrutinului electoral. (...) Am identificat ca principală vulnerabilitate a alegerilor posiblitatea votului multiplu, având în vedere existenţa secţiilor speciale în care se putea vota, în care puteau vota cetăţenii care nu erau în localitatea de domiciliu în ziua respectivă", a detaliat Capră.

Victor Ponta atrage ATENȚIA la `lumea care se mișcă`: 'Dacă nu ar fi de plâns, ar fi de râs'


El a preluat atunci interimar preşedinţia comisiei, în locul lui Vasile Blaga, care fusese suspendat de instanţă din funcţia de ministru de Interne. 

În acest sens, a arătat chestorul, s-au luat câteva măsuri, una dintre acestea fiind folosirea de timbre autocolante pentru aplicarea pe documentul cu care cetăţenii se prezentau în secţiile de votare. De asemenea, s-a luat decizia ca în secţiile speciale să fie montate camere de luat vederi pentru a înregistra timp de 14 ore procesul electoral, fără a altera secretul votului. 

"La final, ele erau trecute pe suport magnetic, DVD-uri sau carduri, se sigilau şi ajungeau la AEP pentru a constitui probe în cazul în care s-ar fi constatat că cineva ar fi votat multiplu. În ziua alegerilor, cadrele MAI erau implicate în a asigura siguranţa transportului documentelor de la secţiile de votare către BEJ şi de a acolo către BEC", a explicat Mihai Capră. 

El a susţinut că nu ştie cine şi cum a dispus schimbarea prefecţilor şi nici din ce motive. "Nu am de unde să ştiu, când am venit în data de 2 deja era rezolvată problema asta. (...) În momentul în care am venit, această operaţiune era încheiată", a răspuns Capră, unor întrebări adresate de parlamentarii Eugen Nicolicea şi Steluţa Cătăniciu. 

Chestorul a menţionat că nu cunoaşte situaţia secţiilor de vot din străinătate. 

El a precizat că, la finalul prezidenţialelor, a participat la o analiză a celor două tururi ale alegerilor şi a arătat, în context, că ar fi benefică depolitizarea funcţiilor prefecturale. 

"Am făcut o analiză a scrutinelor electorale împreună cu colegii de la AEP, am evidenţiat disfuncţionalităţile pe care le-am avut în procesul electoral. Nu le ştiu pe toate, dar principala vulnerabilitate pe care noi am avut-o atunci a fost tocmai aceasta a numirii preşedinţilor birourilor electorale, pentru că a dat naştere la multe discuţii. Din păcate, asta este prevederea legală şi poate ar fi bine ca pe viitor să se gândească un alt mod de numire a acestor persoane. Atât timp cât lista este întocmită de prefecţi, din 2006 se tot încearcă depolitizarea funcţiei prefecturale, nu s-a reuşit şi nici nu se va reuşi într-un viitor apropiat poate ar trebuie revăzută chestiunea asta. Atât timp cât prefecţii fac această numire totdeauna vor exista suspiciuni să numirile nu sunt corecte. Legea prevede că persoanele respective trebuie să nu facă parte din formaţiuni politice. Dar, sigur, dacă cu trei zile înainte şi-a dat demisia din partid, el devine apolitic. (...) Nu au fost probleme deosebite cu preşedinţii secţiilor de votare", a spus Mihai Capră. 

Întrebat dacă modul în care s-au desfăşurat alegerile în secţiile speciale ar fi putea avantaja sau dezavantaja unul dintre candidaţi, Mihai Capră a răspuns: "Categoric, nu".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.