Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost șef CCR intră în luptă pentru ex-primarul `Diamant` - La ICCJ se cere restituirea dosarului la DNA pentru pretinse vicii de procedură și sesziarea CCR

augustin zegrean, iccj

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a intrat în calitate de avocat în dosarul ex-primarului Sectorului 1, Daniel Tudorache, în care acesta este judecat pentru fapte de mare corupție, și a susținut în fața judecătorului de cameră preliminară o excepție de neconstituționalitate a fostului edil.

Concret, Zegrean, a fost tocmit de primarul denumit „Diamant„ doar pentru susținerea acestei excepții restul apărărilor fiind făcute pentru fostul edil și soția sa de alți avocați angajați de aceștia.

La termenul de miercuri, instanța supremă a luat în discuție cererile și excepțiile soților Tudorache împotriva rechizitoriului prin care procurorii DNA i-au deferit justiției pentru fapte de trafic de influență, spălarea banilor și complicitate la această faptă.

Concret judecătorii au în analiza contestația celor doi făcută împotriva deciziei de fond a camerei preliminare prin care un magistrat ICCJ a stabilit că probele DNA sunt valide, ancheta nu are vicii procedurale iar prezentarea efectiva a dovezilor poate începe.

Una dintre solicitările făcute de apărătorii fostului edil a fost acela al restituirii dosarului la DNA pentru refacerea sa, motivat de pretinse vicii procedurale ce s-ar fi strecurat pe parcursul anchetei la Direcție.

Augustin Zegrean, fostul șef al CCR a cerut la rândul său sesizarea instituției la care a lucrat cu o excepție de neconstituționalitate.

Judecătorii urmează acum să stabilească definitiv validitatea întregului dosar și dacă sesizează Curtea Constituțională cu excepția fostului șef al CCR.

Diamantele din „punga„ DNA

Completul de cameră preliminară al ICCJ ce a avut în analiză primul dosar de mare corupție al fostului edil al Sectorului 1 al Capitalei, Daniel Tudorache, a stabilit, că toate probele DNA sunt valide, corect și legal administrate, acestuia i-au fost respectate toate drepturile iar judecata pe fond pentru faptele de mare corupție de care acesta este acuzat poate începe.

Decizia de marți nu este definitivă și poate fi contestată la un alt complet de către cei în cauză.

„Respinge cererile şi excepţiile invocate de către inculpații Tudorache Daniel, Niță Ion și Tudorache Constanța Adina.

În baza art. 346 alin. (2) din Codul de procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 705/P/2016 din 22 februarie 2022 al DNA privind pe inculpatul Tudorache Daniel, trimis în judecată pentru săvârşirea în concurs real, a infracțiunilor de complicitate la trafic de influență prev. de art. 48 alin. (1) C.pen. rap. la art. 291 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 și spălarea banilor prev. de art. 49 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 129/2019;

inculpatul Niță Ion, trimis în judecată pentru săvârşirea în concurs real, a două infracțiuni de trafic de influență prev. de art. 291 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 38 alin. (1) C.pen. și inculpata Tudorache Constan?a Adina, trimisă în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de complicitate la spălarea banilor prev. de art. 48 alin. (1) C.pen. rap. la art. 49 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 129/2019, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

Dispune începerea judecăţii privind pe inculpații Tudorache Daniel, Niță Ion și Tudorache Constanța Adina. Onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţi, în procedura de cameră preliminară, în cuantum de câte 795 lei, rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii. Pronunțată în camera de consiliu, azi, 21 iunie 2022.”, se arată în mi nuta deciziei de marți a ICCJ.

Fostul primar al Sectorului 1 din Capitală, Daniel Tudorache, anterior deputat, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 București, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în luna martie, în dosarul în care a fost anchetat pentru complicitate la trafic de influență și spălarea banilor.

Fostul edil a fost trimis în judecată cu măsura controlului judiciar pe cauțiune, aceasta fiind de un milion de euro în cazul său.

Alături de el va răspunde în fața judecătorilor ICCJ și o persoană fizică din anturajul primarului, aflată sub control judiciar pe cauțiune cu o valoare de 75.000 euro, pentru două infracțiuni de trafic de influență dar și  fosta soție, aflată și ea sub control judiciar pe cauțiune cu o valoare de 200.000 euro, pentru complicitate la spălarea banilor

În rechizitoriul transmis instanței supreme anchetatorii de la DNA notează că  în perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana inculpată aflată în anturajul inculpatului Tudorache Daniel, la acel moment primarul Sectorului 1, ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sector 1.

În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, atât în mod direct, cât și prin intermediul inculpatului Tudorache Daniel, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor).

În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.

În activitățile descrise, persoana care și-a traficat influența ar fi fost sprijinită inculpatul Tudorache Daniel. Cu prilejul a două întâlniri din zilele de 19 septembrie 2016 și 07 februarie 2017 desfășurate în biroul din cadrul Primăriei Sectorului 1, acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenței.

De altfel, din datele cauzei ar reieși că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său.

În perioada în care a ocupat funcții publice (ianuarie 2008 - martie 2019), inculpatul Tudorache Daniel ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite care reprezentau o medie de aproximativ o mie de euro pe lună.

Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus obținute în mod nelegal, acesta ar fi procedat la:

- depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 3.255.465 lei și 231.117 euro;

- achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții, în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;

- acordarea unui împrumut de 920.000 de euro, în numerar, unei persoane, prin intermediul fostei soții;

- achiziționarea, prin intermediul fostei soții, de bijuterii, inclusiv diamante în valoare de 9.784.295 lei.

- restituirea, în perioada 2010-2012, pe parcursul unui an și jumătate, în mai multe tranșe, în numerar, a sumei de 240.000 de lei împrumutată în data de 13.09.2010 de la o persoană, prin intermediul fostei soții, în contul căreia a fost transferată suma împrumutată și care a fost utilizată în data de 15.09.2010 pentru achiziționarea, pe numele soției, a unui autoturism de lux în valoare de 59.494 euro.

Faptă după faptă...

Într-un context separat, în perioada aprilie – iunie 2018, persoana inculpată din anturajul primarului Tudorache Daniel ar fi pretins de la același om de afaceri un comision de 10 % din valoarea unui contract de servicii încheiat la data de 27 aprilie 2018 cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1.

În schimb, persoana se angaja să-și exercite influența asupra funcționarilor responsabili, atât direct, cât și prin intermediul primarului, pentru a asigura câștigarea și buna desfășurare a contractului.

La data de 12 iunie 2018, în baza solicitării, persoana din anturajul primarului ar fi primit în numerar, suma totală de 5.000 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri aparținând inculpatului Tudorache Daniel și soției acestuia, identificate la percheziția domiciliară, respectiv 258 de obiecte (bijuterii și pietre) cu o valoare totală de 9.784.295 lei și sumele de 11.210 euro și 4.235 USD, precum și asupra mai multor bunuri imobile aparținând soției inculpatului.

De asemenea, s-au dispus măsuri asigurătorii și asupra sumei de 150.000 lei aparținând celui de-al treilea inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție (având în vedere calitatea de deputat a inculpatului Tudorache Daniel) cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.