Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fosta directoare a școlii în care un elev a fost violat apelează la instanță - Proces pentru bani, a doua oară

captura foto
directoarea scolii nicolae titulescu bucuresti

Saga în curs de desfășurare de la Liceul Nicolae Titulescu înregistrează un nou episod. Fosta directoare Iudita Popteanu a inițiat o acțiune în justiție împotriva instituției pe care a condus-o. Această acțiune în justiție, înregistrată la Tribunalul București la data de 5 februarie 2024, vine pe fondul demisiei sale recente, ca urmare a controversei legate de gestionarea unui caz de abuz sexual în incinta școlii.

Procesul lui Popteanu este de competența Secției a VIII-a Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale și urmează să fie judecat în primă instanță până la sfârșitul lunii aprilie. Acest caz vine într-o perioadă tulbure pentru fosta directoare, care s-a aflat în centrul criticilor după ce un elev a afirmat că a fost abuzat sexual în mod repetat în cadrul școlii, acuzațiile fiind îndreptate împotriva administrației pentru că ar fi ascuns acest incident.

Aceasta nu este prima bătălie juridică a lui Popteanu împotriva Liceului Nicolae Titulescu. În 2022, alături de mai multe cadre didactice și susținută de Sindicatul Învățământului Preuniversitar, ea a contestat aplicarea de către școală a unor creșteri salariale. Litigiul a gravitat în jurul aplicării eronate a Legii-cadru 153/2017 de către Ministerul Educației, care, potrivit reclamanților, a calculat o majorare salarială de 10% pe baza salariului de bază din 2018 și nu pe baza cifrelor actualizate din 2022. Profesorii au câștigat inițial acest proces, deși apelul ulterior al școlii a fost blocat și, în cele din urmă, considerat prescris.

content-image

Directoarea a demisionat înainte de a fi demisă

Cel mai recent proces al lui Popteanu apare în urma unui anunț guvernamental potrivit căruia în ianuarie 2024 vor avea loc ajustări salariale semnificative pentru directorii și directorii adjuncți din învățământul preuniversitar, marcând o creștere de 36% a salariului de bază față de decembrie 2023.

Acuzații grave o vizează pe Popteanu, pentru că nu a raportat agresiunea sexuală menționată mai sus autorităților competente, responsabilitate pe care părinții susțin că a neglijat-o. În schimb, acuzațiile sugerează că școala a încercat să suprime incidentul, inclusiv prin introducerea unei clauze controversate în contractul școlar care interzice părinților să critice public instituția.

Plecarea lui Popteanu din funcție, la 5 martie 2024, a coincis cu anunțul ministrului Educației privind o anchetă iminentă a Inspectoratului în cazul agresiunii. Acest demers a stârnit un răspuns din partea guvernului, ministrul Educației, Ligia Deca, raportând situația premierului Marcel Ciolacu. Potrivit unor informații neoficiale, Inspectoratul Școlar București ar fi cerut demisia lui Popteanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.