Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fosta șefă DIICOT Alina Bica, la ÎCCJ în dosarul 'Horia Simu'. Decizia magistraților

alina bica

Luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a avut loc un nou termen în procesul în care Alina Bica, Horia Simu şi fostul şef ANAF, Şerban Pop, sunt judecaţi pentru fapte de luare de mită, dare de mită şi abuz în serviciu. Fosta șefă DIICOT a cerut amânarea apelului pentru a-și pregăti apărarea. ÎCCJ a decis să amâne procesul pentru 9 octombrie.

Amintim că Instanţa supremă şi-a motivat decizia de condamnare la o pedeapsa de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru fosta şefa a DIICOT Alina Bica, acuzată de favorizarea infractorului după ce a cerut subordonaţilor să claseze un dosar penal care îl viza pe omul de afaceri Horia Simu şi arată că aceasta a "adus înfăptuirea justiţiei într-o stare de pericol".

Judecătorii consideră că Bica, prin atitudinea sa, a urmărit închiderea dosarului lui Horia Simu. "Alina Bica nu a fost în măsură să justifice într-un mod credibil conduita sa, singură explicaţie rezonabilă fiind aceea că, în realitate, a urmărit soluţionarea dosarului printr-o soluţie de clasare (....) Inculpata Bica Alina a acţionat cu intenţie calificată prin scop, probele administrate în cauză dovedind că şi-a dat seama şi a dorit să dea ajutor inculpatului Simu Horia, a cărui activitate era cercetată într-un dosar al DIICOT, prevăzând că prin faptele sale creează o stare de pericol pentru înfăptuirea justiţiei”, se mai arată în motivare.

ALERTĂ - Audiere de ULTIMĂ ORĂ în dosarul Microsoft. Controversat om de afaceri, în fața procurorilor

În 26 ianuarie, instanţa supremă i-a condamant pe fosta şefă a DIICOT Alina Bica la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, pe omul de afaceri Horia Simu la patru ani şi pe fostul şef al ANAF Şerban Pop la cinci ani de închisoare, în dosarul privind fapte de corupţie legate de soluţionarea favorabilă a unui dosar al lui Simu. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Instanţa a mai dispus confiscarea de la Şerban Pop a sumei de 150.000 de euro şi a ridicat sechestrul de pe bunurile Alinei Bica. Cei trei inculpaţi şi procurorii pot contesta sentinţa la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care va da o decizie definitivă în acest dosar.

Ludovic Orban, la ÎCCJ: 'Apelul DNA-ului nu aduce absolut nimic nou, nu are niciun fel de argument'

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut condamnarea Alinei Bica la o pedeapsă cu executare, aplicarea unei pedepse complementare pe o perioadă de cinci ani, confiscarea a 17.500 de euro şi menţinerea măsurilor asigurătorii. De asemenea, DNA a solicitat condamnarea la pedepse cu executare a fostului şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Şerban Pop şi confiscarea de la acesta a 150.000 de euro, precum şi a lui Horia Simu.

Avocaţii Alinei Bica au solicitat achitarea acesteia, arătând că fapta de care este acuzată nu poate fi probată.

La ultimul termen de judecată, Alina Bica a spus că nu poate accepta să meargă la închisoare pentru 17.000 de euro, bani pe care nu i-ar fi luat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.