Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Foşti lideri comunişti cehoslovaci, vizaţi de o plângere penală pentru moartea unor germani

parlament cehia

Mai mulţi foşti lideri comunişti cehi sunt vizaţi de o plângere penală pentru decesul a cinci germani în timp ce încercau să treacă dincolo de Cortina de Fier în perioada comunistă, a anunţat vineri o organizaţiei neguvernamentală cu sediul la Praga, transmite AFP. Milos Jakes, ajuns acum la 94 de ani, a fost secretar general al partidului comunist din Cehoslovacia între 1987-1989, iar Lubomir Strougal, 91 de ani, a condus guvernul cehoslovac între 1970 şi 1988, după ce fusese ministru de interne între 1961-1965.

Plângerea, care vizează în total 67 de cehi şi slovaci, a fost depusă pe lângă Parchetul federal german, întrucât niciun fost responsabil cehoslovac din perioada comunistă nu a fost condamnat până acum pentru moartea unor emigranţi germani, a explicat Neela Winkelmannova, directoarea organizaţiei neguvernamentale 'Platforma pentru memoria şi conştiinţa europeană'. După căderea Zidului Berlinului în 1989, numai patru militari din paza de frontieră au fost condamnaţi în Cehia pentru moartea unor germani în vremea comunismului, a adăugat activista. Ea a precizat că plângerea se referă la 'un întreg lanţ de conducere responsabil de cinci cazuri de civili germani ucişi la frontiera cehoslovacă'.

Dintre slovaci, este vizat în primul rând Peter Colotka, 91 de ani, vicepremier al Cehoslovaciei şi în acelaşi timp şef al guvernului slovac între 1969-1988. Printre victimele la care se face referire în plângere se află Hartmut Tautz, ucis în 1986, la doar 18 ani, de câini de pază la frontiera cu Austria, şi Richard Schlenz, împuşcat mortal în 1967 de grănicerii cehoslovaci după ce traversase înot Dunărea şi se afla deja pe malul austriac. În jur de 300 de persoane, dintre care circa o sută de cehi şi slovaci, au fost ucise la frontiera cehoslovacă între anii 1948 şi 1989, potrivit datelor Oficiului de documentare şi anchetă privind crimele comunismului, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.