Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul adjunct al lui Carles Puigdemont spune că acesta ar putea fi un lider 'simbolic'

lavanguardia.com
Carles Puigdemont

Şeful destituit al guvernului Cataloniei, secesionistul Carles Puigdemont, ar putea rămâne un lider 'simbolic' al regiunii, ceea ce ar permite o preşedinţie mai operaţională, a sugerat într-un interviu difuzat joi fostul său adjunct Oriol Junqueras, aflat în detenţie, informează AFP. S-ar putea 'combina o preşedinţie legitimă, chiar dacă simbolică, cu una executivă', susţine Oriol Junqueras pentru cotidianul online Diario16.

Aceste declaraţii, făcute în scris la o dată care nu a fost precizată, sunt publicate în condiţiile în care diviziunile între secesionişti par să fi ieşit la iveală după amânarea de către preşedintele parlamentului catalan a sesiunii de marţi pentru învestirea lui Puigdemont. Carles Puigdemont, instalat în Belgia pentru a scăpa de urmărirea justiţiei spaniole, fiind acuzat de rebeliune şi secesiune, vrea să fie învestit de la distanţă. Însă Curtea Constituţională a interzis dinainte această procedură.

Aliaţii săi din cadrul partidului secesionist al Stângii republicane din Catalonia, al cărui lider este Junqueras, îl mai susţin încă, dar vor de asemenea ca guvernul să poată fi operaţional. Aceasta ar presupune ca Puigdemont să rămână în Belgia şi ca preşedinţia efectivă să fie asigurată de altcineva la Barcelona, conform Agerpres.

După amânarea sesiunii parlamentare, Catalonia se află în impas în formarea unui guvern autonom, după luni de criză ce au culminat cu proclamarea independenţei la 27 octombrie, urmată de punerea sub tutelă a regiunii de către statul spaniol.

Carles Puigdemont afirmă că este singurul candidat legitim, secesioniştii obţinând majoritatea absolută de locuri în parlamentul catalan în urma alegerilor regionale din 21 decembrie, la care lista sa a ieşit pe primul loc.

Joi dimineaţă, într-un interviu pentru un post de radio catalan, preşedintele parlamentului de la Barcelona, Roger Torrent, din acelaşi partid ca şi Junqueras, a dat asigurări că va rămâne unicul său candidat, chiar dacă apeluri pentr a-l înlocui încep să vină din toate părţile, inclusiv din tabăra sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.