Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul ambasador al Franței în România critică situația politică și economică din țară: 'Nu este strălucitoare'

gandul.info
henri paul

”Românii suferă de o lipsă de încredere în instituţiile lor”, scrie fostul ambasador francez în România Henri Paul, într-un editorial în Le Monde, informează News.ro

Fostul ambasador al Franţei în România, Henri Paul, apreciază într-un editorial în Le Monde, că poporul român nu pune în discuţie nici Uniunea Europană (UE) şi nici aderarea la valorile democratice, el vrea doar să găsească bazele unui contract social cu puterea, pentru a scoate ţara din aşteptare, scrie prestigiosul cotidian francez vineri, în ediţia online.

Citește și: Ludovic Orban, despre relația liderilor coaliției: Dragnea se bucură că are un motiv să-i scoată ochii lui Tăriceanu

Henri Paul vrea să-l contrazică pe corespondentul ziarului la Bucureşti, Mirel Bran, care se întreba zilele trecute despre o ieşire a României din Uniunea Europeană.

”Situaţia politică şi chiar economică şi socială actuală a României nu este strălucitoare”, apreciază fostul ambasador la Bucureşti, însă ”această analiză merită să fie nuanţată şi contrazisă”, afirmă el, ”pentru că România nu are nimic a face cu vecinii ei, acaparaţi de curentul populist şi «iliberal»”, scrie el referindu-se la Ungaria lui Viktor Orban.

”Trebuie subliniată foarte marea singularitate a României în ansamblul Europei de Est”, subliniază diplomatul.

El evocă ”o ţară la marginea Europei care aminteşte de fosta «Mitteleuropa», dominată mult timp de turci, iar apoi occidentalizată în marş forţat în a doua jumătate a secolului all XIX-lea, aparent unită prin limba sa, dar în realitate împărţită din cauza geografiei sale muntoase, istoriei sale pline de drame şi de inegalităţile sale sociale profunde”.

”«Dezastrul» regimului Ceauşescu, care nu aveaegal între celelalte «democraţii populare» prin violenţa, stupiditatea şi iraţionalitatea sa, a încetat abia acum 30 de ani”, scrie Henri Paul, apreciind că ”asta nu a lăsat timp pentru regenerarea spiritelor şi mentalităţilor, nici nu a permis unor noi lideri să ajungă la putere”.

Citește și: Anunț SUMBRU pentru Liviu Dragnea: Suntem în prima procedură să putem să iniţiem demiterea lui din fruntea Camerei Deputaţilor

”Asupra acestei societăţi încă bolnavă de sechelele unei dictaturi care a reuşit să gonească din ţară o bună parte a elitelor sociale şi intelectuale a venit grefa unei a doua occidentalizări: aclimatizarea unor norme şi metode ale unei Uniuni Europene construite de vechi democraţii liberale”, analizează el.

”Aproape toţi marii intelectuali şi artişti români din secolul al XX-lea au murit în Occident!”, notează între paranteze diplomatul francez.

El arată că românii aşteaptă multe de la libertatea de circulaţie, o îmbunătăţire a nivelului de trai şi a infrastructurii învechite a ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.