Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul consultant NSA Edward Snowden cere cetățenie rusă, dar o va păstra și pe cea americană: este vinovat de 'spionaj' în SUA

edward snowden

Fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA, Edward Snowden, urmărit de Washington pentru divulgare de date confidenţiale, a indicat luni că a cerut naţionalitatea rusă, după ce tocmai a obţinut un permis de rezidenţă pe termen nelimitat în Rusia, ţară în care s-a refugiat din 2013, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Edward Snowden (37 de ani) a explicat pe Twitter că a cerut să-şi păstreze cetăţenia americană, ceea ce este în prezent posibil după o recentă schimbare a legislaţiei ruse cu privire la cetăţenie şi imigraţie. Această cerere intervine la câteva zile după ce partenera sa Lindsay Mills a anunţat că este însărcinată.

'După ani de separare de părinţii noştri, eu şi soţia mea nu intenţionăm să fim separaţi de fiul nostru', a explicat el pe Twitter.

Snowden a explicat de asemenea că el şi soţia sa doresc să 'rămână americani' şi să-şi crească fiul în conformitate 'cu toate valorile americane pe care noi le iubim, inclusiv libertatea de exprimare'.

Avocatul fostului angajat al NSA, Anatoli Kucerena, a explicat la 22 octombrie că permisul său de rezidenţă în Rusia a fost prelungit pe termen nelimitat şi a precizat că aceasta a fost posibil datorită unor recente modificări operate în legislaţia rusă.

Citește și: Nicușor Dan își primește binecuvântarea din SUA: întâlnire cu ambasadorul american

Edward Snowden a beneficiat până acum de un prim drept de azil pe un an, apoi de un permis de şedere de trei ani, care a fost prelungit în 2017.

Fostul consultant a părăsit SUA după ce a transmis presei zeci de mii de documente ce probau amploarea activităţilor NSA şi demonstrau dimensiunea supravegherii electronice exercitate de Washington.

Aceste dezvăluiri au suscitat tensiuni foarte puternice între SUA şi aliaţii lor, iar decizia autorităţilor ruse de a-i acorda un permis de şedere a provocat indignarea SUA.

În august, preşedintele american Donald Trump a indicat că intenţionează 'să arunce o privire' asupra unei posibile graţieri a lui Edward Snowden, inculpat de 'spionaj' în ţara sa de origine, delict pentru care riscă până la 30 de ani de închisoare.

Snowden, căruia i-a fost retras paşaportul american la cererea Washingtonului, a ajuns la Moscova în mai 2013 venind de la Hong Kong şi intenţiona să-şi găsească refugiu în America Latină. Într-un final s-a trezit blocat în Rusia, unde i-a fost acordat azil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.