Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul judecător CCR Petre Lăzăroiu explică implicațiile prelungirii stării de urgență: Probabil că asta deranjează

lazaroiu

Fostul judecător CCR Petre Lăzăroiu a prezentat joi la Antena 3 care sunt, din punctul său de vedere, implicațiile Hotărârii Parlamentului privind prelungirea stării de urgență, Hotărâre în care au fost inserate o serie de noi reguli de urmat pentru Guvern.

Parlamentul a votat joi prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile. În Hotărâre au fost introduse și o serie de noutăți:

  • Pe durata stării de urgență, restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți se dispune numai prin acte normative cu putere de lege
  • Modificarea, completarea sau abrogarea, după caz, a unor dispoziții prevăzute în acte normative cu putere de lege, motivate de prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19 se dispune numai prin acte normative cu putere de lege
  • Guvernul va acționa pentru deplina respectare și aplicare a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale
  • Periodic, la fiecare 7 zile, sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate
  • În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgență, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice pe perioada stării şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate.

(Textul integral al Hotărârii este aici )

Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR, a declarat:

  • „Decretul prezidential instituie domeniile in care sunt restranse unele drepturi si libertati fundamentale. Toate aceste restrangeri, potrivit art. 53 din Constitutie, trebuie sa se faca doar prin lege, CCR a spus ca prin lege organica sau Ordonanta de Urgena. Modul cum se duce la indeplinire o OUG poate fi stabilit apoi prin ordonante militare. Intre Ordonanta Militara si OUG e o diferenta. Ordonanta Militara nu poate fi dedusa justitiei, e act militar. OUG vine in Parlament si poate fi aprobata sau respinsa sau modificata. Probabil ca asta deranjeaza. Nu vad care ar fi ingreunarea pe care ar aduce-o faptul ca Guvernul adopta OUG si explica ce se intampla cu dreptul cutare sau cutare, iar actul va veni in Parlament”.

Fostul judecător CCR a mai spus că Parlamentul nu are rol decorativ, pentru că altfel acesta nu ar mai fi primit prin Constituție prerogativa de a încuviința starea de urgență. De asemenea, a mai spus Petre Lăzăroiu, Parlamentul se poate întruni în perioada stării de asediu sau de urgență, dovadă a faptului că puterea nu este exercitată discreționar, în aceste situații, de către Guvern.

Vezi si: Lia Olguța Vasilescu aruncă în aer scena politică: În două luni de zile, administrațiile locale vor intra în colaps financiar .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.