Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul ministru pentru Afaceri Europene: 'România poate profita de Preşedinţia Consiliului UE pentru a se profila ca o ţară concentrată pe inovaţie'

MAE
Victor Negrescu

România poate profita de Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, pe care o va prelua la 1 ianuarie 2019, pentru a se profila ca o ţară concentrată pe inovaţie, pe viitor, a subliniat fostul ministru pentru Afaceri Europene Victor Negrescu, prezent miercuri la "Forumul Viitorul Digital" de la SNSPA, relatează Agerpres.

"România va organiza anul viitor mai multe evenimente de o mare importanţă, printre care "Digital Assembly", cea mai mare reuniune de profil organizată la nivel european în parteneriat cu Comisia Europeană. Vom organiza reuniunea ofiţerilor care se ocupă de partea de comunicaţii şi IT la nivelul fiecărui stat membru De asemenea, o reuniune ministerială în domeniu, o reuniune referitoare la robotică - Forumul European al roboticii, tot împreună cu CE. Deci, practic, ţara noastră poate profita de această Preşedinţie pentru a se profila ca o ţară concentrată pe inovaţie, pe viitor şi este important ca decidenţii politici din România să înţeleagă că aceasta poate fi o direcţie strategică pentru ţara noastră şi să o susţină pe mai departe, aşa cum cel puţin s-a întâmplat în ultimele luni, atunci când făceam acest efort de pregătire a Preşedinţiei noastre la Consiliul Uniunii Europene", a afirmat Negrescu.

Potrivit acestuia, România şi-a fixat priorităţile cu privire la ceea ce înseamnă agenda digitală împreună cu partenerii iar în urma acestor discuţii au reieşit o serie de tematici de interes.

"În primul rând, avem tot ceea ce înseamnă partea de inovare, partea de investiţie în tot ce înseamnă cercetare, tot ce înseamnă sectorul digital. A doua componentă se referă al cyber security - la protecţia datelor, la protecţia informaţiilor, la modul în care ne protejăm împotriva informaţiilor false care circulă pe internet, împotriva atacurilor cibernetice. A treia componentă se referă la partea de educaţie, formare, competenţe, inclusiv ceea ce înseamnă un acces egal şi echitabil la aceste tipuri de formări, pentru ceea ce înseamnă tinerii din mediul rural sau tot ce înseamnă egalitate de gen în domeniul accesului la mediul digital", a arătat fostul demnitar.

Citește și: Tudorel Toader l-a EVITAT pe Klaus Iohannis: Ministrul Justiției a ajuns la CSM după ce a plecat președintele României

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a spus că instituţia pe care o conduce a participat împreună cu alte instituţii şi universităţi la conturarea agendei pentru 2019, când România va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

"Evident că acest proces a fost coordonat de Guvern - de Ministerul Afacerilor Europene, dar noi am încercat să asigurăm o platformă de discuţii, dezbateri pe principalele subiecte legate de Preşedinţia României în 2019. Săptămâna aceasta, de exemplu, putem să spunem că a fost 'Săptămâna digitală", pentru că luni am început cu un eveniment pe inteligenţă artificială, unde mai mulţi reprezentanţi din zona digitală, dar şi din zona de politici publice au participat aici, în SNSPA, la o discuţie privind impactul asupra inteligenţei artificiale asupra societăţii. Astăzi avem un forum organizat de Ministerul Comunicaţiilor, la care participă invitaţi speciali de la Comisia Europeană, dar şi reprezentanţi ai sectorului digital din România", a susţinut rectorul.

SNSPA va organiza în prima jumătate a anului 2019 un program special de discuţii, la care vor participa cercetători, profesori, studenţi, dar şi dezbateri pentru publicul larg pe teme diverse din agenda Preşedinţiei României.

Digital Citizens România, în parteneriat cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), au organizat miercuri "Forumul Viitorul Digital" în contextul preluării Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Forumul din Bucureşti urmează unei serii de evenimente realizate în 2018 în marile huburi digitale, organizate cu scopul de a promova şi de a susţine priorităţile digitale înainte, în timpul, dar şi după Preşedinţia română la Consiliul UE.

Evenimentul are loc sub umbrela iniţiativei "Lideri în rEvoluţia Digitală", coordonată de Digital Citizens Romania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.