Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak se întoarce în închisoare: este condamnat la 17 ani de detenție pentru corupție

latimes.com
Lee Myung-bak, fost președinte Coreea de Sud

Fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak a fost plasat în detenţie luni, la câteva zile după confirmarea de către cea mai înaltă instanţă a ţării a condamnării sale la 17 ani de închisoare pentru corupţie, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Cu excepţia unei graţieri prezidenţiale sau a unei reduceri a pedepsei, fostul şef al statului, în vârstă de 78 de ani, care s-a aflat la putere între 2008 şi 2013, şi-ar putea încheia viaţa în spatele gratiilor.

În Coreea de Sud, preşedinţii ajung deseori în închisoare odată plecaţi de la putere, în general în urma unei alternanţe politice. Cei patru foşti şefi de stat încă în viaţă au fost astfel toţi condamnaţi.

Lee Myung-bak nu mai are niciun recurs judiciar posibil în acest caz de corupţie şi de deturnare de fonduri în care a fost implicat şi defunctul şef al gigantului tehnologic Samsung.

Citește și: Nicușor Dan își primește binecuvântarea din SUA: întâlnire cu ambasadorul american

Joi, Curtea Supremă a confirmat condamnarea sa la 17 ani de închisoare, considerând că fostul preşedinte a deturnat 25,2 miliarde de woni (19 milioane de euro) şi a primit o mită de 9,4 miliarde de woni (7,1 milioane de euro).

Intrat în politica după o carieră lungă în cadrul grupului auto Hyundai, Lee Myung-bak a fost găsit vinovat în special că a primit mită din partea Samsung pentru a-i acorda graţiere prezidenţială fostului şef al gigantului sud-coreean Lee Kun-hee, care a fost condamnat pentru evaziune fiscală.

Imobilizat la pat de un atac cardiac în urmă cu şase ani, Lee Kun-hee a murit la sfârşitul lunii octombrie la vârsta de 78 de ani.

Park Geun-hye, preşedinta care i-a urmat lui Lee Myung-bak şi care a fost destituită într-un răsunător scandal de corupţie, ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.

Înainte de ea, alţi doi preşedinţi, Chun Doo-Hwan şi Roh Tae-woo, au fost găsiţi vinovaţi de trădare şi corupţie în anii '90.

Predecesorul lui Lee Myung-bak, liberalul Roh Moo-hyun, s-a sinucis în 2009 după ce a fost interogat pentru suspiciuni de corupţie în legătură cu familia sa, în cadrul unei anchete desfăşurate sub preşedinţia lui Lee Myung-bak.

Roh Moo-hyun era mentorul actualului preşedinte, Moon Jae-in.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.