Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO-VIDEO – Armata britanică a testat un laser demn de filme SF: taie la propriu ținta și e capabil să lovească o monedă de la 1 km distanță

laser armată marea britanie

FOTO – Armata britanică a testat un laser demn de filme SF: taie la propriu ținta și e capabil să lovească o monedă de la 1 km distanță

Marea Britanie a testat cu succes o armă laser DragonFire pentru prima dată pe ținte aeriene. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, costul unui astfel de sistem este de 100 de milioane de lire sterline.

Raza sa este clasificată, dar arma DragonFire este extrem de precisă și se pare că poate lovi orice țintă vizibilă.

„Un laser militar care ar putea impulsiona forțele armate ale Regatului Unit cu o mai mare acuratețe, reducând în același timp dependența de muniția cu costuri ridicate, a atins următorul reper. În timpul unui test de la Hebrides Range al MOD (Ministerul Apărării), sistemul de arme cu energie dirijată cu laser DragonFire (LDEW) a realizat prima tragere de mare putere din Marea Britanie a unei arme laser împotriva țintelor aeriene. Raza de acțiune a DragonFire este clasificată, dar este o armă cu linie de vedere și se poate angaja cu orice țintă vizibilă.

Prima tragere de mare putere a unei arme laser împotriva țintelor aeriene: laserul are acuratețe precisă și costuri scăzute pe termen lung

Parteneriatul cu industria face progrese pozitive pentru forțele armate din Regatul Unit. DragonFire exploatează tehnologia din Marea Britanie pentru a putea oferi un laser de mare putere pe distanțe lungi. Precizia necesară este echivalentă cu lovirea unei monede de 1 GBP de la un kilometru distanță.

Armele cu energie direcționată cu laser pot angaja ținte cu viteza luminii și pot folosi un fascicul intens de lumină pentru a tăia ținta, ceea ce duce la defecțiuni structurale sau la rezultate mai puternice dacă focosul este vizat.

Aprinderea acestuia timp de 10 secunde este echivalentul costului utilizării unui încălzitor obișnuit pentru doar o oră. Prin urmare, are potențialul de a fi o alternativă pe termen lung cu costuri reduse la anumite sarcini pe care le îndeplinesc în prezent rachetele. Costul de operare a laserului este de obicei mai mic de 10 GBP pe fotografie.

DragonFire este condus de Laboratorul de Știință și Tehnologie a Apărării (Dstl), în numele MOD din Marea Britanie, lucrând cu partenerii săi din industrie MBDA, Leonardo și QinetiQ.

Reprezintă un pas major

Această etapă a demonstrat capacitatea de a angaja ținte aeriene la distanțe relevante și este un pas major în punerea în funcțiune a acestei tehnologii. Atât Armata, cât și Royal Navy iau în considerare utilizarea acestei tehnologii ca parte a viitoarelor capacități de apărare aeriană”, transmite ministerul britanic al Apărării.

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapp:

„Acest tip de armament de ultimă oră are potențialul de a revoluționa spațiul de luptă prin reducerea dependenței de muniția scumpă, reducând în același timp și riscul de daune colaterale.

Investițiile cu parteneri din industrie în tehnologii avansate precum DragonFire sunt cruciale într-o lume extrem de contestată, ajutându-ne să menținem avantajul câștigător de luptă și să menținem națiunea în siguranță.

Cea mai recentă etapă se bazează pe o serie de încercări de mare succes, inclusiv prima tragere statică cu laser de mare putere a unei capacități suverane din Regatul Unit și demonstrarea capacității sistemului DragonFire de a urmări țintele aeriene și maritime în mișcare cu o precizie foarte mare la distanță.

Pe baza acestei cercetări, MOD și-a anunțat recent intenția de a finanța un program de mai multe milioane de lire sterline pentru a trece tehnologia de la mediul de cercetare la câmpul de luptă.

Cel mai recent studiu a fost sponsorizat de organizația MOD și de programele strategice pentru Știința și Tehnologia Apărării (DST) și a fost activat de multe alte agenții din guvern, asigurând că toate cerințele de reglementare și de aprobare de siguranță au fost îndeplinite”, a transmis ministrul britanic al Apărării.

Directorul executiv al Dstl, dr. Paul Hollinshead:

„Aceste încercări ne-au văzut să facem un pas uriaș înainte în realizarea oportunităților potențiale și înțelegerea amenințărilor reprezentate de armele cu energie dirijată.

Cu deceniile noastre de cunoștințe, abilități și experiență operațională, expertiza Dstl este esențială pentru a ajuta forțele armate să se pregătească pentru viitor”, a declarat Hollinshead.

Costurile

Sistemul de arme DragonFire este rezultatul unei investiții comune de 100 de milioane de lire sterline din partea Ministerului Apărării și industriei. Împreună, companiile implicate susțin locuri de muncă cu înaltă calificare din Regatul Unit în noile tehnologii de ultimă oră, care oferă o schimbare semnificativă în capacitatea Regatului Unit în sistemele LDEW, se arată într-un comunicat. În 2017, programul de cercetare al consilierului științific șef al MOD a acordat un contract de 30 de milioane de lire sterline consorțiului DragonFire pentru a demonstra potențialul LDEW-urilor.

Dr Nick Joad, de la DST:

„Aceasta este o aplicație cu adevărat inovatoare a științei și ingineriei și este rodul investițiilor și efortului susținut. DragonFire folosește știință și tehnologie de ultimă oră și oferă performanțe mult mai mari decât alte sisteme de o clasă similară. DragonFire oferă o schimbare radicală în capacitatea noastră de a face față amenințărilor de înaltă performanță și cu costuri reduse. Apărarea Regatului Unit continuă să investească în aceste tehnologii care schimbă jocul și avansează planurile care le vor pune în funcțiune în cele din urmă”, a declarat Joad.

Shimon Fhima, Director Programe Strategice pentru Ministerul Britanic al Apărării:

„Testele DragonFire de la Hebride au demonstrat că tehnologia noastră de lider mondial poate urmări și angaja efecte de vârf la distanță. Într-o lume a amenințărilor în evoluție, știm că ne concentrăm pe obținerea capacităților luptătorului și vom căuta să accelerăm această următoare fază de activitate”, a spus oficialul britanic.

Cercetarea și tehnologia LDEW sunt furnizate în parteneriat și reprezintă o modalitate eficientă din punct de vedere al costurilor de a satisface nevoile MOD, menținând în același timp baza de tehnologie și competențe a industriei britanice.

Apărarea Marii Britanii continuă să investească în aceste tehnologii care schimbă jocul și avansează planurile care, în cele din urmă, le vor pune în funcțiune, mai transmite instituția britanică.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.