Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO Captură impresionantă de la jefuitorii de antichităţi din Israel: piesele valorau 2,5 milioane de euro

news.ro
antichitati, israel

După mai multe luni de anchetă, o acţiune sincronizată condusă de Poliţie şi Autoritatea pentru antichităţi şi de administraţie fiscală israeliană, au fost recuperate fragmente de stauete, kylix grecesc (vas pentru vin), obiecte romane din teracotă, ceramică pictată, capete ornamentate, pietre preţioase încrustate în bijuterii, busturi fin cizelate, bani vechi şi chiar şi o coloană, relatează News.ro.

Această captură minuţios pregătită a avut loc luni, în regiunea Tel Aviv, în centrul Israelului, şi a oferit anchetatorilor mii de antichităţi din cele mai diverse, provenite nu doar din bazinul mediteranean - Grecia, Italia, Africa, Levant - dar şi din America de Sud.

Citește și: ANALIZĂ CNN: China jubilează în urma haosului din SUA: ‘O superputere a fost aparent depășită. Va încânta mulți dintre criticii Washingtonului’

Valoarea estimată a acestui ansamblu de piese confiscate depăşeşte 10 milioane de sicli (în jur de 2,55 de milioane de euro).

"Am fost uimiţi să descoperim în depozitele şi casele suspecţilor mii de obiecte care meritau a fi expuse în muzee, inclusiv unele rare care datează din primul mileniu înainte de Hristos până în secolul al XI-lea după Hristos", a declarat Amir Ganor, directorul Unităţii de prevenire a furturilor din cadrul Autorităţii de antichităţi israeliene. Este vorba despre una dintre cele mai importante operaţiuni de acest tip de până acum în Israel.

În ultimii ani s-a constatat o explozie spectaculoasă a traficului ilicit de antichităţi şi de bunuri culturale de tot felul, alimentat de creşterea săpăturilor clandestine, dezvoltarea comerţului online, instabilitatea unor regiuni (Siria, Libia, Yemen, Irak) şi - în Europa - renaşterea precarităţii legată de consecinţele economice a crizei de Covid-19.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.