Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO Descoperire fascinantă în Egipt: Arheologii au dezgropat mumii vechi de 2.000 de ani, cu amulete din aur în formă de limbă

Ministerul antichităților egiptene
mumie egipt

Arheologii au dezgropat în nordul Egiptului mai multe mumii cu o vechime de 2.000 de ani, care aveau în cavitatea bucală amulete din aur în formă de limbă, a anunţat Ministerul Antichităţilor, potrivit bbc.com.

O echipă ce cercetători din Egipt şi Republica Dominicană, care făcea săpături la templul Taposiris Magna din Alexandria, a descoperit 16 morminte săpate în piatră datând din epoca greacă şi romană, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Lovitură de teatru! Raluca Turcan a făcut o solicitare pentru creșterea pensiilor

În interiorul acestora, se aflau mumii într-o stare precară de conservare.

Cercetătorii cred că, potrivit credinţelor, morţii primeau amulete în formă de limbă, învelite în folie de aur, pentru a putea vorbi la judecata lui Osiris, în viaţa de apoi.

Vechii egipteni credeau că Osiris era stăpânul infernului şi judecătorul sufletelor morţilor.

Zeul era de asemenea reprezentat în decoraţii poleite de pe cartonaj - un material format din straturi de ipsos, in şi lipici - care acoperea parţial una dintre mumii, a precizat arheologul-şef Kathleen Martinez, de la Universitatea din Santo Domingo, citat în comunicatul Ministerului Antichităţilor.

Citește și: Traian Băsescu: ‘Raed Arafat și-a făcut niște standarde, la nivel european. Dânsul se exonerează foarte repede’

Ornamentele aurite de pe cartonajul unei alte mumii reprezentau o coroană, corne şi o cobra, a mai spus aceasta. Decoraţiile de pe piept înfăţişau un colier de care era agăţat capul unui şoim - simbolul zeului Horus.

Khaled Abo El Hamd, directorul general al autorităţii pentru antichităţi din Alexandria, a spus că misiunea arheologică de la Taposiris Magna a mai descoperit masca funerară a unei femei, opt frunze din aur care făceau parte dintr-o coroană din aur şi opt măşti din marmură datând din perioadele greacă şi cea romană.

Ministerul Antichităţilor a mai precizat că anterior, înăuntrul templului, au fost descoperite monede pe care erau încrustate numele şi portretul reginei Cleopatra a VII-a.

Cleopatra a VII-a a fost ultima regină din dinastia Ptolemeică, vorbitoare de limba greacă, şi care a condus Egiptul între 51-30 î.Hr. După moartea acesteia, Egiptul a căzut sub dominaţie romană.

content-image

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.