Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO Mitropolitul Teofan a sfințit un paraclis pentru vârstnici renovat de militari și i-a vizitat pe pacienți

ÎPS Teofan

Paraclisul „Sf. Doctori fără de arginți Cosma și Damian” al Centrului de asistență medico-socială din Bivolari, județul Iași, a fost sfințit duminică, 23 ianuarie, de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei.

Lăcașul de cult a fost renovat cu sprijinul militarilor Batalionului 151 Infanterie „Războieni”, în perioada 2020-2021.

„Am săvârșit slujba de sfințire prin care acest spațiu a fost consacrat a fi loc de întâlnire a omului cu Dumnezeu, loc binecuvântat de propovăduire a Sfintei Evanghelii, spațiu binecuvântat de săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, de cunoaștere a vieții sfinților, loc de bucurie și de odihnă sufletească pentru bătrânii din acest așezământ și pentru ostenitorii care se îngrijesc de buna viețuire a acestui centru”, a spus Mitropolitul Teofan.

„Specificitatea acestui loc este dată de prezența Armatei, a oștenilor ei”, a adăugat ierarhul, „o minunată colaborare între preoții militari și preoții din această zonă, o minunată colaborare între oștenii armatei noastre și diferiți oameni de bine, care au arătat inimă deschisă pentru ca acest loc să fie frumos așa cum îl simțiți și dumneavoastră, precum îl simt și eu”.

În semn de înaltă apreciere din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, părintele militar Valentin Pâțâligă a primit distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru clerici, părintele Emil Ojog - cel care a păstorit în trecut Parohia Bivolari - a primit cea mai înaltă distincție a mitropoliei, „Crucea Moldavă”, iar actualul preot paroh și cel care va sluji în cadrul paraclisului, pr. Emanuel Gabriel Maftei, a fost hirotesit iconom. Totodată, familia Alexandru și Cristina Badan a primit „Crucea Moldavă” pentru mireni, comandantul Batalionului 151 - lt. col. Marius Butilă, dimpreună cu actualul director al Centrului de Asistență socială Bivolari – Petru Brișcaru și fostul director - Ilie Bamboi, au primit Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei” pentru mireni, iar familia Ionuț și Mihaela Apostol, alături de doamna Teodora Ciurea, au primit Diploma „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” cu insignă. La final, cei care au contribuit la înfrumusețarea capelei, precum și cei care au susținut activitatea așezământului, au fost răsplătiți de IPS Teofan cu distincții de vrednicie.

După eveniment, ierarhul i-a vizitat pe bătrânii aflați în saloanele centrului social, i-a binecuvântat, le-a dăruit cărți de rugăciune și iconițe cu Sfânta Cuvioasă Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei.

Sfântul locaș a fost amenajat între anii 2004-2009, prin schimbarea destinației unei clădiri, ridicată în anul 1882, cu scopul inițial de a fi folosită drept locuință pentru medicul comunității din Bivolari. Amenajarea paraclisului s-a făcut sub coordonarea fostului director Ilie Bamboi și a pr. Emil Ojog, fostul paroh al Bisericii din Bivolari, cu ajutorul salariaților și al pacienților unității medicale, al autorităților locale, precum și al preoților și al unor enoriași din diferite parohii. Lucrările de renovare și înfrumusețare au început în anul 2020, sub îndrumarea preotului militar Valentin Pâțâligă și a directorului Petru Brișcaru. Toate acestea au fost realizate prin jertfa și osteneala militarilor Batalionului 151 Infanterie „Războieni” din Iași, cu sprijinul personalului centrului și cu susținerea altor binefăcători.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.