Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO - Vaccinul AstraZeneca cu probleme a fost FOLOSIT și în România

Dozele de la AstraZeneca au fost retrase de mai multe țări. Este vorba de dozele ABV2856. Acest vaccin a avut diverse efecte adverse. Doza respectivă a fost folosită și în România. Declarațiile oficialilor sunt contrazise în acest fel de românii care își postează pe internet adeverințele.

Un astfel de caz a avut loc la Botoșani. Pe o adeverință, cu antentul Ministerului Sănătății, apare clar doza ABV2856. Fotografia a fost postată de Ionel Iloae pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, jurnaliștii de la Digi24 au susținut că au primit informații de la telespectatori despre faptul că au fost vaccinați cu doza respectivă cu probleme.

Și unii români din zona Iașului și Sucevei au sesizat pe internet că au fost vaccinați cu doza respectivă. Majoritatea au primit doza în 7 martie, arată Mediafax. Una dintre persoanele vaccinate a primit serul în 7 martie, în județul Suceava, alta, în județul Iași, de asemenea, în 7 martie. Ambele buletine au înscris, pe buletinul de vaccinare, numărul lotului, respectiv ABV2856.

Potrivit News.ro vaccinul a fost folosit și în Timiș.

Cu toate acestea, colonelul dr. Valeriu Gheorghiță a dat asigurări, miercuri, că lotul de vaccin retras din 9 țări europene nu a ajuns în România. Mai există, însă, un lot retras, cel despre care face referire Austria. Este vorba de ABV5300, potrivit EMA. Și acesta a fost retras după ce o persoană a raportat tromboză și a murit la 10 zile de la vaccinare. Alta a suferit un edem pulmonar după administrarea serului.

Citește și: VIDEO - Simona Halep a fost huiduită de fanii de la meci, după o declarație care nu i-a mulțumit

Agenția Italiană a Medicamentului a decis, joi, să oprească vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți. O măsură similară a luat și Danemearca, relatează Mediafax.

În urma raportării anumitor efecte adverse grave, în legătură cu administrarea dozelor din lotul ABV2856 din vaccinul AstraZeneca, Agenția italiană pentru Medicamente (AIFA) a decis ca măsură de precauție să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul național, potrivit ANSA.

Până în prezent nu a fost stabilită nicio legătură cauzală între administrarea vaccinului și aceste efecte adverse.

Eșantioane din acest lot vor fi analizate de Institutul Național de Sănătate din Italia, iar AIFA va comunica „orice informații noi care devin disponibile” în legătură cu cercetarea desfășurată.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Și Danemarca a suspendat acest ser, iar oficialii danezi spun că au primit rapoarte cu privire la cheaguri de sânge fatale, dar nu se ştie încă dacă există o legătură cu vaccinarea.

Oficialii au spus că „acţionează devreme” pentru a investiga pe deplin rapoartele.

Ministrul sănătăţii din Danemarca, Magnus Heunicke, a scris pe Twitter: „Autorităţile sanitare au suspendat, din cauza măsurilor de precauţie, vaccinarea cu AstraZeneca în urma unui semnal al unui posibil efect secundar grav sub formă de cheaguri de sânge fatale. În prezent nu este posibil să se concluzioneze dacă există o conexiune. Acţionăm devreme, trebuie investigat temeinic".

Săptămâna trecută, Austria a suspendat vaccinarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca după decesul unei persoane şi îmbolnăvirea alteia. Austria anunța că suspendă preventiv imunizarea după decesul unei femei şi îmbolnăvirea alteia.

Citește și: Încă o angajare CONTROVERSATĂ făcută de PNL: fata unui fost ștab din SRI, angajată pe post de consilier la un primar PNL

„Oficiul Federal pentru Siguranţă în Sănătate (BASG) a primit două rapoarte în legătură cu vaccinările făcute cu aceeaşi tranşă de vaccin AstraZeneca în districtul Zwettl”, declarau autorităţile sanitare din Austria, citate de Reuters.

„Nu există dovezi privind o relaţie cauzală cu vaccinarea”, spunea atunci BASG.

Ziarul „Niederoesterreichische Nachrichten”, precum şi ORF şi agenţia de ştiri APA scriau că cele două femei sunt asistente la clinica din Zwettl.

Conform BASG, problemele de coagulare a sângelui nu fac parte din efectele secundare cunoscute ale vaccinului, iar investigaţia continuă pentru a elimina orice posibilă legătură.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

AstraZeneca nu a comentat cele două incidente.

Vaccinul a fost aprobat de autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene pe 30 ianuarie, care au spus că vaccinul este eficient şi sigur de utilizat. Reacţiile adverse observate în studii au fost de scurtă durată în cea mai mare parte şi nu au fost raportate problemele de coagulare a sângelui.

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.