Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO - 'Winter is coming'. Viktor Orban îmbracă haina de kazah: șubă și căciulă specifică, în fața președintelui din Kazahstan

viktor orban

'Winter is coming'. Viktor Orban îmbracă haina de kazah: șubă și căciulă specifică, în fața președintelui din Kazahstan

Deși volumul cooperării economice dintre Ungaria și Kazahstan nu este încă suficient de mare, acesta  a înregistrat o creștere mare în acest sens și a pus bazele extinderii lui, chiar și cu un ordin de mărime în următorii ani, a declarat, joi, premierul Viktor Orban la Astana, unde a participat la o întâlnire bilaterală oficială cu președintele Kassym Tokayev, informează MTI. Viktor Orban a fost îmbrăcat în haine specifice kazahe în fotografia cu președintele Tokayev. „Vine iarna!”, a spue șeful executivului maghiar, în mesajul său.

La conferința de presă, Orban i-a mulțumit pentru premiul care i-a fost acordat în spiritul prieteniei kazah-ungare, menționând că este onorat și "în acest spirit vom continua să lucrăm pentru a promova cooperarea stabilă între cele două țări". Președintele Republicii Kazahstan, Kassym-Jomart Tokayev, i-a acordat prim-ministrului Viktor Orbán Ordinul Prieteniei de Stat din Kazahstan de gradul I.

El a vorbit și despre faptul că în urmă cu nouă ani au decis să ridice relațiile ungaro-kazahe la un nivel strategic ridicat, în care au investit multă muncă. Rezultatele au fost deja arătate în acest an, iar cooperarea economică s-ar putea extinde în continuare în viitor, a spus el.

În discursul său, prim-ministrul și-a exprimat recunoștința față de președintele Kassym-Jomart Tokayev pentru faptul că nu numai problemele economice au fost discutate la întâlnirea lor, ci și problemele de securitate globală. El a menționat că subiectul va fi readus în discuție vineri, la cel de-al zecelea summit al Organizației Statelor Turcice.

Prim-ministrul i-a amintit președintelui kazah că maghiarii au ajuns în Europa pornind din Est, iar poporul maghiar crede că viața nu este altceva decât o alianță între strămoși, cei care trăiesc acum și urmașii lor.

El a continuat spunând că, în această privință, kazahii fac parte „din viața noastră”, deoarece fac parte din trecutul nostru comun și „așa ne gândim întotdeauna la Kazahstan și suntem mulțumiți că, pe lângă prietenie, avem acum și relații economice.”

Energia

Orban a numit aprovizionarea cu energie a Ungariei o problemă cheie și a menționat că este important pentru „noi să putem furniza petrol nu numai din Rusia, ci și din Kazahstan. Amploarea acestui lucru nu este încă mare, dar canalele au fost deschise și acesta este un mare pas înainte din punctul de vedere al securității țării”, a adăugat el.

Prim-ministrul și-a exprimat, de asemenea, recunoștința pentru faptul că MOL poate participa la extracția gazelor naturale din Kazahstan, pentru implicarea Ungariei în dezvoltarea energiei verzi locale și pentru oportunitatea de cooperare în industria nucleară.

El a adăugat că este mândru că 250 de studenți kazahi sosesc în Ungaria în fiecare an, ceea ce înseamnă că în prezent aproximativ 1.000 de studenți kazahi studiază cu burse de stat maghiare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.