Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fotografia care a stârnit curiozitate internauților - 'Cercul vrăjitoarelor', surprins de un ghid montan în Buzău / Foto

Facebook
cerc iarbă colți buzău

Fotografia care a stârnit curiozitate internauților - 'Cercul vrăjitoarelor', surprins de un ghid montan în Buzău / Foto

Un cerc format în iarbă, postat de un ghid turistic din Munții Buzăului, stârnește curiozitatea internauților. Autorul fotografiei explică fenomenul, cunoscut în toată lumea ca „cerc al vrăjitoarelor”.

„Cercul, unde în tradiția populară se zice că au jucat ielele. În această zonă, o specie de ciupercă a fixat azotul în sol și prin urmare au rezultat aceste cercuri cu o vegetație de verde intens”, este mesajul postat de Ciprian Chiriac, ghid montan din comuna Colți, alături de fotografiile care surprind acest fenomen.

Potrivit specialiștilor, cercurile verzi din iarbă sunt într-adevăr asociate cu ciuperci, în special cu specii care cresc sub pământ și care formează rețele extinse de miceliu. Este vorba despre anumite tipuri de ciuperci care se extind radial, consumând materia organică din sol.

O ciupercă asociată cu apariția acestor cercuri este Armillaria mellea, cunoscută sub numele de ciuperca vrăjitoarelor. Ciuperca formează o rețea de miceliu subteran care poate persista ani de zile.

Această ciupercă poate fi găsită în întreaga lume și trăiește în principal sub formă de parazit sau saprofit, hrănindu-se cu lemn mort, dar poate fi, de asemenea, o simbiontă micoriza care trăiește în asociere cu rădăcinile copacilor.

În anumite condiții, când ciuperca începe să se dezvolte mai activ, ea poate determina apariția cercurilor de iarbă, deoarece iarba de deasupra miceliului poate crește mai puternic și mai verde.

Cercurile vrăjitoarelor au fost considerate misterioase și fascinante de-a lungul istoriei umane

Cercurile vrăjitoarelor au fost considerate misterioase și fascinante de-a lungul istoriei umane, inspirând mituri, legende și speculații. Înainte de a fi înțelese științific, aceste fenomene erau adesea asociate cu forțe supranaturale sau cu activitatea magică.

Unul dintre aspectele care a amplificat misterul în jurul acestor cercuri a fost faptul că, pentru mult timp, nu exista o explicație clară și unanim acceptată pentru apariția lor. Oamenii se întrebau de ce se formează cercurile de iarbă în mod regulat și simetric și ce forțe le stăpânesc.

Cu toate acestea, odată cu avansarea cunoștințelor științifice, s-a descoperit că cercurile de iarbă sunt în mare parte rezultatul activității naturale, cum ar fi creșterea subterană a ciupercilor.

Această înțelegere a redus din misterul în jurul lor, dar cercurile de iarbă continuă să fie subiectul interesului și al fascinației, în special pentru că ele evidențiază complexitatea și interconectivitatea vieții în ecosistemele naturale.

De asemenea, ele mai pot ridica întrebări despre fenomenele naturale încă neînțelese în totalitate sau despre interacțiunile subtile dintre organisme și mediu. Astfel, chiar și atunci când știința explică în mare parte fenomenul, cercurile vrăjitoarelor rămân încă un subiect captivant și enigmatic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.