Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța confirmă prezența lui Putin la Summitul ONU de la Paris

putin

Presedintele rus Vladimir Putin va fi prezent la Summitul ONU pe tema modificarilor climatice, la care urmeaza sa participe 100 de sefi de stat si de guvern, pe 30 decembrie, în deschiderea COP21, a anuntat duminica ministrul francez de Externe Laurent Fabius, relateaza AFP în pagina electronica, potrivit Mediafax.

"Prima zi va fi rezervata (...) sefilor de stat si de guvern; am primit deja peste 100 de raspunsuri pozitive si vor interveni presedintele Statelor Unite, presedintele Chinei, presedintele Rusiei, premierul Indiei, bineînteles secretarul general al ONU, presedintele francez si multi altii", a declarat Laurent Fabius, viitorul presedinte al COP21, pentru presa, într-o vizita pe santierul de la Bourget.

Conferinta mondiala pe tema modificarilor climatice, care se va desfasura în perioada 30 noiembrie-11 decembrie, ar putea sa conduca la adoptarea unui acord mondial în lupta împotriva încalzirii globale. Pentru a evita un esec, ca la Conferinta de la Copenhaga în 2009, s-a decis ca sefii de stat si de guvern sa fie invitati înca din prima zi a evenimentului.

Rusia, un important producator de petrol, este considerata atât un potential semnatar, cât si "spargator" în lungul proces de negociere a primului pact universal menit sa stopeze încalzirea globala prin limitarea gazelor cu efect de sera.

Moscova a promis în martie o posibila reducere cu 25-30% fata de nivelul din anii '90 a acestor emisii pâna în 2030, dar a conditionat acest lucru de rezultatul negocierilor si angajamentele altor poluatori majori.

Rusia este al cincilea cel mai mare poluator din lume cu gaze de sera, dupa China, Statele Unite, Uniunea Europeana (UE) si India, potrivit centrului american de reflectie World Resources Institute.

Acest angajament al Moscovei a fost catalogat drept "inadecvat" de catre Climate Action Tracker, un instrument de analiza creat de patru organisme de cercetare.

Vladimir Putin a revenit în prim-planul scenei internationale în urma deciziei de a in razboiul civil din Siria alaturi de Bashar al-Assad, printr-o campane de bombardamente în sustinerea fortelor proguvernamentale, în mod oficial împotriva gruparii Statul Islamic (SI). Acest dosar ar putea sa fie abordat, dar si cel al crizei din Ucraina, cu omologii sai, în marja COP21.

Fabius a anuntat la sfârsitul lui octombrie prezenta presedintilor Statelor Unite si Chinei, dar si a premierului indian la deschiderea COP21. Barack Obama si-a confirmat prezenta vineri.

"Sunt de un optimism activ, trebuie sa reusim", a declarat Fabius despre acest mare summit mondial, în contextul în care pregatiri au loc, împreuna cu aproximativ 60 de ministri, începând de duminica si pâna marti, la Paris.

"Se va face totul pentru ca pe 11 decembrie toti colegii mei sa poata aproba ceea ce va fi, sper, Acordul de la Paris care sa va permita sa se lupte împotriva modificarilor climatice", a adaugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.