Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța dezminte că ar livra Rusiei un vas militar de tip Mistral

nava-de-razboi-Mistral

Confuzie ṣi declaraṭii contradictorii cu privire la livrarea către Rusia a unui portelicopter francez de tip Mistral. Vice-premierul rus Dmitri Rogozin a declarat că Franṭa va livra pe 14 noiembrie prima dintre cele două nave militare comandate de Rusia. Șantierele navale franceze, unde se contruiesc navele respective, ṣi autorităṭile de la Paris au dezminṭit însă declaraṭiile oficialului de la Moscova, potrivit rfi.ro.

Direcṭia construcṭiilor navale a precizat că « data livrării primului vas de tip Mistral – botezat « Vladivostok » - nu poate fi încă confirmată având în vedere că nu există pentru moment autorizaṭiile guvernamentale necesare pentru a-l exporta ». Autorizaṭii ce nu pot veni decât de la ṣeful statului. Marṭi, cu ocazia unui important salon militar ce are loc la Paris, ministrul francez al apărării Jean-Yves Le Drian indicase că « François Hollande va lua decizia privind livrarea acestui vas în cursul lunii noiembrie ». Ieri palatul Elysée a dezminṭit informaṭia oficialului rus ṣi a repetat că nimic nu este încă fixat.
Si totuṣi pentru Moscova afacerea părea reglată. Vice-premierul rus Dmitri Rogozin, cunoscut pentru declaraṭiile sale provocatoare ṣi pripite, publicase ieri pe contul său Twitter o presupusă invitaṭie ca să vină în Franṭa pe 14 noiembrie ca să ia în primire vasul « Vladivostok » ṣi să asiste la lansarea în apă pentru primele teste a celui de-al doilea botezat « Sevastopol ».
Reamintim că vânzarea acestor două nave de război contra sumei de 1,2 miliarde de euros - decisă în 2011 pe vremea fostului preṣedinte francez Nicolas Sarkozy - a luat în ultimele luni o turnură politică după declanṣarea crizei din Ucraina. Franṭa a fost arătată cu degetul pentru acest contract – în particular de americani – în timp ce restul occidentalilor consideră că Rusia lui Vladimir Putin joacă un rol activ în criza din Ucraina. François Hollande declarase acum două săptămâni că va condiṭiona livrarea celor două vase de « aplicarea totală » a planului de pace din Ucraina ṣi « respectarea completă » a încetării focului între armata ucraineană ṣi separatiṣtii pro-ruṣi. Ori acest armistiṭiu este încălcat practic zilnic de cel puṭin una dintre părṭi.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.