Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța reclamată la CEDO pentru că refuză repatrierea copiilor unor islamiști de origine franceză

CEDO

Bunicii a doi copii de origine franceză care se află în Siria împreună cu mama lor, arestată pentru că s-ar fi alăturat grupării teroriste Stat Islamic (ISIS), au reclamat autoritățile de la Paris la CEDO pentru că au refuzat să îi primească în țară, potrivit France 24, potrivit mediafax.

Citește și: Sorina Pintea, despre vaccinare! ‘Aşteptăm finalizarea acestor discuţii privind obligativitatea vaccinării şi aprobarea Legii vaccinării’

Cei doi copii, un băiat de patru ani și o fată de trei ani se află în detenție, împreună cu mama lor, împotriva căreia un judecător din Franța a emis un mandat de arestare. În ultimele trei luni cei trei s-au aflat în tabăra Al-Hol din nord-estul Siriei, unde au ajuns din Baghouz, ultima redută a ISIS în Siria. Tabăra găzduiește peste 70.000 de persoane, fiind supraaglomerată, iar îmbolnăvirile sunt frecvente, potrivit ONG-urilor care trag un semnal de alarmă cu privire la această situație și care avertizează că un dezastru umanitar este pe cale să se producă în acea tabără.

Citește și: Șoc total! Un cunoscut om de afaceri a fost reținut, după ce și-ar fi omorât bunica

Prin cererea adresată CEDO, bunicii copiilor susțin că Franța permite ca minorii să fie expuși unor tratamente inumane și degradante în interiorul unei tabere afectate de boli și malnutriție și consideră că autoritățile franceze nu respectă Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care menționează că „nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”. Avocații mai fac apel și la o regulă europeană care prevede că „nimeni nu poate fi lipsit de dreptul de a intra pe teritoriul statului al cărui cetățean este”.

Guvernul francez a decis să analizeze fiecare caz în parte în legătură cu primirea în țară a copiilor teroriștilor. Din luna martie și până în prezent, doar cinci copii orfani și o fată de trei ani a cărei mamă a fost condamnată la închisoare pe viață în Irak au fost repatriați. Pe 23 aprilie, Consiliul de Stat a respins mai multe solicitări privind obligarea Guvernului să-i primească pe acești copii.

Citește și: Olguța Vasilescu intră la rupere! Cum a băgat bani în buzunarele românilor: Cele mai mari din ultimii 30 de ani

Într-un interviu acordat France 24, unul dintre avocații familiei, Marie Dosé, a declarat că „atunci când facem un copil să plătească pentru alegerile părinților săi, suntem mai mult decât nedrepți”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.