Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Francesco-Ionel Șerban, vicepreședinte Partidul NOI: A venit vremea ca NOI, românii, să ne luăm destinul în propriile mâini!

Facebook
Francesco-Ionel Șerban

„… nu vom lua mai mult timp decât este necesar.”

Și mai mult timp? 11 ani nu au fost de ajuns?!...

Este o parte din declarația premierului Olandei, potrivit căreia: „Misiunea de evaluare ar putea fi mai largă, mai profundă, așteptăm rezultatele, deci nu pot să vă dau un termen, dar nu vom lua mai mult timp decât este necesar”.

Domnule premier Rutte, de nu mai puțin de 11 ani, țineți România, absolut nejustificat și inacceptabil, în afara spațiului Schengen, exact cu astfel de declarații lipsite de substanță și în afara oricărei norme de bună-credință sub aspectul conlucrării în plan european.

După ce, inițial, a refuzat să participe la misiunea UE de verificare din luna octombrie, guvernul Olandei a trimis în România o misiune de evaluare care să verifice stadiul îndeplinirii criteriilor necesare pentru aderarea la spațiul Schengen, criterii îndeplinite, așa cum voi arăta mai jos, de 11 ani.

În ceea ce privește România, Comisia Europeană arată că are un "management puternic" la frontiere, prin supraveghere și controale sistematice, precum și cooperarea polițienească internațională.

Cum altfel?! Doar pentru aceasta am implementat, cu un efort financiar consistent, infrastructura de monitorizare a frontierelor, produsă de gigantul european (franco-german) EADS...

Comisia Europeană a invitat Consiliul UE să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României și Croației să participe pe deplin la spațiul Schengen, arătând că așteptarea a fost prea lungă.

Să nu ne entuziasmăm! Și nu scriu la această manieră cu pesimism, ci cu realism.

Să ne reamintim că îndeplinirea de către România a criteriilor prevăzute în acquis-ul Schengen a fost recunoscută la data de 9 iunie 2011, cu ocazia reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne. În prealabil, pe data de 8 iunie 2011, Parlamentul European a avizat favorabil proiectul Deciziei privind aderarea României la Schengen, în timp ce finalizarea cu succes de către România a măsurilor prevăzute de acquis-ul Schengen au fost confirmate și de Consiliul European întrunit în perioada 13-14 decembrie 2012.

Cu ce rezultate? Cu cele pe care le vedem… Pozitive în planul retoricii, însă negative în planul factual!

Povestea se repetă. Același discurs, alți protagoniști… Atât în plan extern, cât mai ales în plan intern, din nefericire. Între timp, NOI suntem obligaţi să experimentăm pe rând, speranţa şi visul năruit…

Şi ca saga să fie completă, de parcă nu erau suficiente îndârjirea şi atitudinea injustă, ale Olandei, mai nou (sau nu neapărat) ne confruntăm şi cu opoziţia Suediei, al cărei Parlament a dat un vot negativ primirii țării noastre în spațiul Schengen.

Vorbeam despre Suedia încă din 14 septembrie a.c., în cadrul unei emisiuni la care am fost invitat. Las mai jos fragmentul cu pricina.

Să fi fost vorba de intuiţie? Cred că la acest nivel ţine mai degrabă de o analiză obiectivă relativ la faptele ce ţin de un plan anterior. Iar din această perspectivă, până ce România nu va schimba poziţionarea în raport cu partenerii noştri europeni, viitorul nu sună bine deloc!

Şi ca persiflarea şi ironia să atingă cote maxime, “eficientul” şi “profesionistul” ministru de externe al României îi informa, în urmă cu câteva luni, pe miniştrii Afacerilor Externe ai Finlandei şi Suediei cu privire la ratificarea de către Parlamentul României, a Protocoalelor de aderare a celor două state la Alianţa Nord-Atlantică la care suntem parte.

Am adus în atenţie şi acest aspect ca să ne fie clar şi să înţelegem ceea ce decidenţii României nu înţeleg, sau din raţiuni ce ţin de planul personal, de incompetenţă sau de orice alte raţiuni care nu ne privesc, nu vor să admită: această conduită nu funcţionează!

În condiţiile date, mesajul României nu mai poate fi decât unul singur: Aşa nu mai merge!

A venit timpul ca factorii decidenţi, la nivel european şi nu numai, să înţeleagă că dacă factorii politici din România, reprezentanţii României în plan diplomatic, nu au determinarea şi pregătirea potrivite, nu au spiritul necesar pentru a acţiona în sensul strict al promovării valorilor şi intereselor naţionale, suntem NOI, ceilalţi, suficient de mulţi şi cu mult aplomb, care să veghem la toate acestea!

Este nevoie de un răspuns simetric, în plan extern, de această dată în acord şi cu interesele României. Nu este nevoie să ridicăm tonul, nu este nevoie de ţipete teatrale şi ostentative, fără niciun rezultat. Este nevoie de calm, hotărâre şi este nevoie să transmitem pe un ton răspicat, fără inflexiuni, aceea că nu mai suntem dispuşi la compromisuri, aceea că nu mai suntem dispuşi să ne cumpărăm drepturile noastre legitime.

Şi abia atunci, România va începe să conteze. Abia atunci, premierul Rutte, spre exemplu, va merge în Parlament şi el însuşi va reprezenta interesul legitim al României, explicând Parlamentului olandez că în cazul unui vot negativ şi interesele Olandei vor fi afectate în mod direct, pentru că şi răspunsul României va fi unul pe măsură şi va acţiona de fiecare dată când situaţia o va cere, în virtutea atributelor şi instrumentelor conferite prin apartenenţa la marea familie europeană.

În urmă cu câţiva ani, Angela Merkel declara: “NOI, europenii, trebuie să ne luăm destinul în propriile mâini!”

Arc peste timp, dacă nici în aceste vremuri, cu totul speciale, sentimentul unui destin comun nu s-a impregnat suficient în conştiinţa europeană colectivă, a venit vremea ca NOI, românii, să ne luăm destinul în propriile mâini!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.