Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Francezii ar fi contribuit la alimentarea armatei Rusiei din Ucraina: mega-afacerea multinaționalei TotalEnergies (Le Monde)

gaze germania

Compania franceză TotalEnergies (TTEF.PA) este implicată în furnizarea de gaz pentru fabricarea combustibilului pentru avioane care ar fi putut fi folosit de armata rusă în Ucraina, prin intermediul participației multinaționalei franceze într-o societate cu compania rusă Novatek (NVTK.MM), a relatat miercuri ziarul Le Monde.

Articolul de miercuri al Le Monde, bazat pe date de pe piața energiei și compilat cu ajutorul grupului activist Global Witness, a afirmat că acest combustibil a fost produs din gaz condensat furnizat de Terneftegaz, în care Totalenergies deține 49%.

Totalenergies, care, spre deosebire de marii rivali occidentali, și-a păstrat activele din Rusia în ciuda criticilor, a declarat că nu a operat infrastructuri care ar fi aprovizionat armata rusă, dar și-a recunoscut participația la Terneftegaz.

Aceasta a declarat că tot condensatul de gaz produs de Terneftegaz a fost furnizat către Novatek (din Rusia), la care TotalEnergies deține, de asemenea, 19,4%, adăugând: "TotalEnergies nu are informații sau control asupra vânzărilor independente ale Novatek pe piața rusă", relatează Reuters.

"Le Monde a reușit să urmărească lanțul de aprovizionare de la câmpul de gaz Termokarstovoye din Siberia până la două baze aeriene militare (Morozovskaya și Malchevo), fiecare dintre acestea găzduind o escadrilă de avioane de luptă multirol", a relatat ziarul.

Amnesty International și alte grupuri pentru drepturile omului au declarat că loviturile aeriene împotriva civililor, inclusiv a orașului ucrainean devastat Mariupol, au fost probabil efectuate cu avioane de război de la bazele din regiune, inclusiv Morozovskaya și Malchevo.

"Total nu a negat faptul că condensatul de gaz din societatea sa mixtă este rafinat în cele din urmă în combustibil pentru avioane pentru Forțele Aeriene Ruse", a declarat pentru Reuters Louis Wilson, consilier al Global Witness. "Ignoranța nu este o scuză".

Grupul de campanie a declarat că, între februarie și iulie, suficient combustibil pentru avioane pentru a umple de câteva mii de ori rezervoarele interne ale unui avion de luptă Su-34 a fost expediat la baze de la o rafinărie din Omsk, unde condensatul de gaz de la o instalație Novatek a reprezentat aproximativ 8% din materia primă.

TotalEnergies s-a confruntat cu critici în Occident pentru că nu a urmat exemplul altor mari companii energetice, precum Shell și BP, care au declarat că vor renunța la activele lor din Rusia.

Poziția directorului executiv Patrick Pouyanne, care până acum a dus în esență doar la înghețarea investițiilor viitoare în Rusia, este o piedică pentru președintele francez Emmanuel Macron, care a făcut numeroase progrese diplomatice, dar în mare parte fără succes, pentru a aduce pacea în Ucraina.

Contactată de Reuters, președinția franceză a refuzat să comenteze raportul Le Monde și investițiile TotalEnergies.

Guvernul a declarat anterior că este la latitudinea companiilor individuale să stabilească ce activități doresc să mențină în Rusia, cu condiția să respecte sancțiunile internaționale.

TotalEnergies are o serie de investiții de mai multe miliarde de euro în Rusia, inclusiv participații în proiectele Yamal LNG și Arctic LNG 2, dintre care cel din urmă nu este încă operațional. Proiectele fac parte din strategia firmei de a produce gaze naturale lichefiate (GNL).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.