Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Francul elveţian s-a apreciat după o majorare semnificativă a dobânzii

franc elvetian

Francul elveţian şi randamentele obligaţiunilor guvernamentale au crescut joi, după ce Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a surprins pieţele, cu o majorare semnificativă a dobânzii, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Este prima creştere a dobânzii din septembrie 2007.

Analiştii se aşteptau ca Banca Elveţiei să menţină la minus 0,75% dobânda de politică monetară, cel mai scăzut nivel în rândul statelor dezvoltate. În schimb, SNB a majorat dobânda la minus 0,25%, de la la minus 0,75%, nivel stabilit în 2015.

După anunţarea deciziei, francul elveţian s-a apreciat cu aproape 1,8% faţă de euro şi cu 1,4% faţă de dolar, în timp ce randamentele obligaţiunilor guvernamentale cu scadenţa la doi ani au urcat cu 14 puncte de bază, la 0,435%. Piaţa bursieră înregistra un declin de 2,5%, iar titlurile celor mai mari bănci elveţiene, Credit Suisse şi UBS, au scăzut cu peste 3%.

Moneda Elveţiei este văzută ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al ţării. Aceste evoluţii forţează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului şi a proteja economia ţării dependentă de exporturi.

Din 2021, când băncile centrale din statele dezvoltate au început înăsprirea politicii monetare, Elveţia şi Japonia erau singurele care nu majoraseră dobânzile.

Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat, miercuri, rata dobânzii, la un interval cuprins între 1,50% şi 1,75%, cea mai mare creştere din 1994. Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a anunţat că va majora ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază, în iulie.

Preşedintele SNB, Thomas Jordan, a explicat că situaţia inflaţiei în Elveţia, care în mai s-a confruntat cu cea mai mare creştere a preţurilor din ultimii aproape 14 ani, ar putea determina instituţia să intervină din nou.

"Noile previziuni privind inflaţia arată că ar putea fi necesare noi majorări ale dobânzii în viitorul apropiat", a avertizat preşedintele SNB.

Banca Naţională a Elveţiei a revizuit în creştere estimările privind inflaţia în 2022, la 2,8%, de la un nivel de 2,1% previzionat în martie. În 2023 şi în 2024 inflaţia ar urma să se situeze la 1,9%, respectiv 1,6%, după ce, în martie, prognoza un nivel de 0,9% în 2023 şi în 2024.

De asemenea, SNB încă se aşteaptă ca economia elveţiană să înregistreze un avans de aproximativ 2,5% în 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.