Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Frans Timmermans, în favoarea sindicatelor şi a impozitării dure a giganţilor din IT

Într-o intervenţie postată pe Facebook, ministrul pentru mediul de afaceri Ştefan-Radu Oprea face o analiză interesantă a dezbaterii publice care a avut loc între candidaţii pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, poziţie deţinută în prezent de Jean-Claude Juncker din partea grupului PPE. La dezbatere au participat Frans Timmermans din partea socialiştilor europeni, Jan Zahradil, liderul grupului Alianţei Conservatorilor şi Reformiştilor, Guy Verhofstadt din partea liberalilor de la ALDE, Bas Eickhout de la Verzi, Violeta Tomić din partea Stângii Europene (aliatul socialiştilor din Parlamentul European). Din păcate, propunerea PPE, Manfred Weber, a lipsit de la dezbatere.

Citește și: Klaus Iohannis, întâlnire de gradul zero cu premierul italian Giuseppe Conte: ce urmează să discute cei doi

În opinia lui Ştefan-Radu Oprea, dezbaterea a pus în evidenţă faptul că scena politică europeană este într-un proces de schimbare masivă, care ar fi în avantajul PSD. Astfel, discursul liberalului Guy Verhofstadt a accentuat asupra importanţei reglenmentării, fapt care contestă sfintele dogme ale Şcolii de la Chicago, ce vede în lăsarea la mâna invizibilă a pieţii cel mai important mecanism de autoreglementare (şi dezvoltare) a economiei.

Abilul Frans Timmermans, observă ministrul român al comerţului, “a căutat sprijin pentru negocierile ulterioare”, neratând „nicio oportunitate de a flata partenerii de dezbatere” şi având „cel mai coerent discurs cu soluții privind impozitarea giganților din high tech”. Pe lângă această idee care îşi face din ce în ce mai insistent loc în dezbaterile din tabăra social-democraţilor europeni, Timermans a atins şi puncte din panoplia tradiţională a acestora, precum necesitatea de a întări (şi implicit de a susţine) rolul sindicatelor ca garant “al locurilor de muncă bine plătite”, în cuvintele ministrului.

Comerțul internațional, arată Oprea în continuare, a reprezentat “tema transversală a dezbaterii cu implicații în aproape orice subiect abordat, de la Europa lider în industria verde - cu accent pe impunerea în acordurile de comerț liber a prevederilor Acordului de la Paris privind schimbările climatice”, până la soluțiile din zona din ce în ce mai acută a combaterii inegalițăților.

În concluzia analizei, ministrul trage discret spuza pe turta sa, constatând „cu placută surprindere că măsurile din programul de guvernare PSD sunt soluțiile oferite de candidați - și mă refer aici atât la creșterea salariilor în Europa Centrală și de Est, cât și la nevoia impunerii unui salariu minim european”. În plus, arată Oprea, PSD a fost în avangarda progresismului european şi în ce priveşte egalitatea de gen – dacă candidaţii au susţinut ca statele membre să vină cu două propuneri încât să respecte principiul parităţii de gen (respectiv o femeie şi un bărbat), funcțiile de vicepreședinți sau lista PSD pentru alegeri europarlamentare a luat deja în calcul acest principiu al egalităţii de gen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.