Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa a cheltuit o avere pentru expulzări anul trecut. 468 de milioane de euro s-au dat pentru scoaterea din țară a străinilor fără drept

IBTimes UK
Turnul Eiffel, jandarmi/militari

Autorităţile franceze au cheltuit pentru scoaterea din ţară a străinilor fără drept legal de şedere circa 500 de milioane de euro în 2018; din această sumă, 468 de milioane s-au cheltuit pentru expulzările forţate, arată un raport parlamentar publicat miercuri. Românii s-au aflat anul trecut în topul expulzărilor, anunță AGERPRES.

Din documentul citat de AFP rezultă un cost mediu de 14.000 de euro pentru fiecare persoană obligată să părăsească teritoriul francez; asistenţa pentru repatrierea voluntară în ţările de origine este mai ieftină - între 2500 şi 4000 de euro, conform aceluiaşi raport.

Citește și: S-a aflat! Când va afla Radu Mazăre unde își va ispăși pedeapsa

Cu toate acestea, numărul de expulzări forţate a crescut de la 12.547 în 2011 la 15.677 anul trecut, în timp ce s-a înregistrat o scădere a repatrierilor asistate de la 13.584 în urmă cu opt ani la 6845 în 2018.

În 2017 au părăsit în total Franţa 26.783 de străini fără statut legal, iar în 2018 bilanţul rezultat din 7754 de plecări spontane, 6845 de plecări asistate şi 15.677 de expulzări a fost de 30.276.

Citește și: EXCLUSIV Dezastru pentru Florin Călinescu! Afacerea i s-a prăbușit

După ţara de origine, expulzările forţate i-au vizat în primul rând pe albanezi (2112), români (1909) şi algerieni (1525).

Raportorii parlamentari - un deputat al partidului de centru Modem şi unul din partidul prezidenţial LREM (La Republique en Marche) au observat că ajutoarele pentru străinii dispuşi să se întoarcă benevol în ţările lor au "un efect de antrenare semnificativ": creşterea ajutoarelor cu 30% duce la o creştere cu acelaşi procentaj a numărului de repatrieri asistate.

Citește și: S-a dat ok-ul! O tranzacție importantă a fost aprobată pe piața farmaceutică

Raportul subliniază că doar 40% din cei 24.531 de străini reţinuţi în centre de detenţie administrativă (CRA), în vederea unei posibile expulzări, au fost obligaţi să părăsească Franţa în 2018. Deputaţii au apreciat că măsura reţinerii poate fi "de multe ori fragilă juridic" şi că în 6761 de cazuri instanţele administrative sau judiciare au decis eliberarea persoanelor aflate în această situaţie.

Citește și: Ascensiune fulminantă a lui Rareș Bogdan! Ce va conduce – ‘Votul a fost unanim’

Organizaţia neguvernamentală Cimade şi alte asociaţii au avertizat marţi că "banalizarea detenţiei s-a agravat mult" în Franţa în mandatul preşedintelui Emmanuel Macron, iar situaţia drepturilor străinilor închişi in CRA s-a deteriorat anul trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.