Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa atacă spațiul: Caută soluții pentru a fabrica viitoare generaţii de sateliţi militari

satelit

Franţa urmează să lanseze studii cu privire la viitoare generaţii de sateliţi militari de observţie optică şi de informaţii electromagnetice, a anunţat ministrul Aramatelor Florence Parly luni, în prima zi a celei de-a 53-a ediţii a Salonului de la Bourget, relatează news.ro.

”Operaţiunile noastre nu mai pot să ne ignore capacităţile spaţiale, care contribuie în mod decisiv la autonomia aprecieirii, deciziei şi acţiunii noastre”, a subliniat ea într-un discurs, evocând lansarea a două programe, fără să facă precizări cu privire la sumele de bani investite.

Citește și: Ce face acum fiica lui Liviu Dragnea – Lovitura pe care vrea s-o dea Alexandra Dragnea

Unul dintre aceste programe, intitulat ”Iris”, va avea vocaţia să succeadă sateliţilor de observaţie optică CSO în domeniile Apărării şi securităţii, din care primul a fost plasat pe orbită în decembrie.

Acestui satelit (CSO-1), care furnizează imagini optice şi în infraroşu de rezoluţie foarte mare, urmează să i se alăture alţi doi, unul în 2020, iar celălalt în 2021, pentru a forma o constelaţie cu o durată de viaţă de zece ani.

Ministrul a evocat, de asemenea, lansarea altui program, intitulat ”Céleste”, destinat să succeadă sateliţilor CERES în domeniul informaţiilor, de origine electromagnetică (ROEM).

Citește și: Lia Olguța Vasilescu iese la rampă! S-au triplat pe guvernarea ciumei rosii

Legea programării militare franceze (LPM) aferente perioadei 2019-2025 prevede deja un buget de 3,6 miliarde de euro în domeniul spaţial al Apărării şi urmează să permită o finanţare a înnoirii sateliţilor francezi de observaţie CSO şi de comunicaţii (Syracuse), lansarea pe orbită a trei sateliţi de interceptare electromegnetică (CERES) şi o modernizare a radarului de supraveghere spaţială GRAVES.

Citește și: Silviu Mănăstire dezvăluie cum și-au încasat ‘șmecheri de la USR’ bani de la stat! Cazul președintelui care ‘își căpușează partidul’

Catalogând paţiul drept ”adevărata miză a securităţii naţionale, prin conflictualitatea pe care o suscită”, preşedintele Emmanuel Macron dădea anul trecut asigurări că vrea să doteze Franţa cu o ”strategie spaţială a Apărării” în 2019.

Contururie acestei strategii urmeazăsă fie dezvăluite ”în săptămânile următoare”, potrivit lui Florence Parly.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.