Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa cere o anchetă internaţională în legătură cu închisoarea Sednaya din Siria

AFP
siria

Franţa a transmis marţi că a luat la cunoştinţă cu 'îngrijorare şi oroare' informaţiile Statelor Unite privind existenţa unui crematoriu pentru incinerarea deţinuţilor asasinaţi într-o închisoare siriană, şi a cerut o 'anchetă internaţională cât mai rapid', relatează AFP. "Această acuzaţie este de o extremă gravitate", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe francez, subliniind că regimul sirian 'are în urma sa un apăsător trecut de teroare'.

"Franţa cere ca o anchetă internaţională să aibă aibă loc cât mai rapid asupra (închisorii de la) Sednaya" şi "face apel la susţinătorii regimului, în special Rusia, să se folosească de influenţa asupra Damascului" pentru a permite accesul Comisiei internaţionale de anchetă şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii.

SUA au acuzat luni Siria că a incinerat într-un 'crematoriu' o parte din miile de deţinuţi asasinaţi în ultimii ani. Departamentul de Stat a prezentat fotografii luate prin satelit cu ceea ce a prezentat ca fiind închisoarea Sednaya, la nord de Damasc. În aceste fotografii, datate aprilie 2017, aprilie 2016, ianuarie 2015 şi august 2013, declasificate de guvernul american, se pot vedea clădiri, una purtând legenda 'închisoarea principală', iar cealaltă 'crematoriu probabil', conform Agerpres.

Într-un raport din luna februarie, organizaţia Amnesty International a acuzat regimul sirian că, între 2011 şi 2015, a spânzurat în medie între 20 şi 50 de prizonieri săptămânal în închisoarea militară Sednaya, în total fiind executate între 5.000 şi 13.000 de persoane în cadrul acestei 'politici de exterminare'.

Raportul Amnesty International, contestat de Damasc ca 'total fals', nu menţiona însă niciun 'crematoriu' Regimul sirian a respins şi noile acuzaţii ale SUA, calificându-le ca 'total false'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.