Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța, Irlanda confirmă că Interconectorul Celtic va fi operațional în anul 2027

Irish Channel
Irlanda

Franța și Irlanda au făcut un nou pas important în construirea până în 2027 a Interconectorului Celtic, o conexiune electrică subacvatică care leagă rețeaua irlandeză de continent, a anunțat Ministrul Mediului din Irlanda în cadrul unei declarații susținute săptămâna trecută la Paris.

La ceremonia de semnare a participat și prim-ministrul irlandez Micheál Martin, care a venit la Paris pentru a asista la semnarea acordurilor tehnice și financiare dintre operatorii de rețea francezi și irlandezi - RTE și Eirgrid.

„ Acesta este un proiect european", a declarat ministrul francez al tranziției energetice, Agnès Pannier-Runacher, care a participat, de asemenea, la ceremonie.

Construcția legăturii de 575 de kilometri care va lega Bretania de Cork va fi demarată în anul 2023. Cablul, în valoare de 1,623 miliarde de euro, va avea o capacitate de transmisie de 700 de megawați.

Pe lângă faptul că va crea conexiuni mai bune pe continentul european și îl va face mai puțin dependent de fluxurile energetice externe, Interconectorul Celtic va permite Irlandei să exporte electricitate provenită din parcurile sale eoliene offshore.

„Până când acest cablu va fi alimentat cu energie electrică, [...] vom avea o capacitate de aproape 60 - 70%  energie regenerabilă în sistemul nostru", a declarat Ryan în cadrul unei conferințe de presă.

„Dacă începem să dezvoltăm la scară largă energia noastră eoliană offshore, putem ajunge la cel puțin 35 de gigawați, ceea ce înseamnă de cinci ori mai mult decât utilizarea noastră actuală", a adăugat el.

Cu alte cuvinte, Irlanda va putea obține energie electrică la un cost redus. La rândul său, acest lucru se va răsfrânge asupra Franței, care s-a confruntat în acest an cu întreruperi ale producției sale nucleare și a trebuit să se bazeze pe creșterea importurilor de electricitate.

Problemele legate de energia nucleară din Franța „nu apar în fiecare zi", a declarat Pannier-Runacher, care a subliniat programul de relansare nucleară al țării sale și planurile de creștere a producției din surse regenerabile.

Cu toate acestea, penuria de energie electrică din acest an a forțat Franța să „elaboreze o nouă strategie pentru a rezistenta", a recunoscut ea. Proiectul „va face posibil importul și exportul de electricitate, suficientă pentru a aproviziona 450.000 de locuințe", a precizat într-un comunicat ministerul condus de Pannier-Runacher.

Brexit presupune Brexit

Demersul Irlandei de a se conecta mai bine cu continentul european vine, de asemenea, ca urmare a ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Irlanda era până acum conectată doar la vecinii săi britanici și prin intermediul noului proiect caută să devină mai puțin dependentă de Regatul Unit, a declarat ministrul irlandez.

Cu toate acestea, interconectările dintre țara sa și continent s-au dezvoltat „înainte de Brexit", a adăugat el.

Întrebat de jurnaliști despre potențiala dependență a Irlandei de energia britanică, ministrul a declarat că țara „probabil exportă [electricitate] către Marea Britanie în acest moment".

„Acum trebuie să începem să ne gândim la conectarea Regatului Unit, a Franței și a Irlandei împreună", a spus el, subliniind cât de importantă este Marea Britanie în garantarea unui sistem eficient de aprovizionare cu energie.

Criza energetică

Irlanda, ca și restul Europei, suferă în prezent din plin de pe urma crizei energetice. La Paris și la Dublin, noua interconectare este văzută ca o modalitate de a reduce prețurile la electricitate, permițând mai multe schimburi comerciale între țări pentru a suplini eventualele penurii.

Dar este probabil ca prețurile la gaze să rămână ridicate în anii următori din cauza războiului Rusiei în Ucraina, care a dus la creșterea costului energiei electrice.

„Credem că gazul va rămâne scump în următorii doi sau trei ani", a declarat Ryan. „Acest război [din Ucraina] nu se va sfârși", a adăugat el, afirmând că sunt necesare reforme la nivelul UE pentru a lua în considerare situația în schimbare de pe piețele de electricitate - cu mai puțin gaz și mai multe surse de energie regenerabilă ca rezultat.

„De asemenea, ne uităm la reforma pieței și analizăm cum putem concepe piața pentru acest scenariu cu utilizare intensivă a energiei regenerabile", a adăugat el.

Conform acordului franco-irlandez, cablurile vor fi construite de Siemens Energy și de producătorul francez de cabluri Nexans, cu o finanțare de 800 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI), care a fost reprezentată vineri (25 noiembrie) de către vicepreședintele Ambroise Fayolle, Danske Bank, Barclays și BNP.

Un proiect aflat de mult în stadiul de elaborare

Dorința părților de a relansa acest proiect nu este nouă, fiind confirmat la 10 noiembrie de autoritățile de reglementare în domeniul energiei din Irlanda și Franța, CRU și, respectiv, CRE.

Părțile și-au arătat disponibilitatea în ciuda costurilor semnificativ crescute, de la 930 de milioane de euro la 1,623 miliarde de euro, din cauza dificultăților în aprovizionarea cu stații și cabluri.

„Proiectul prezintă un interes strategic important", întrucât stabilește o legătură directă între rețelele franco-irlandeze „în contextul ieșirii Regatului Unit din UE și al solidarității dintre statele membre ale UE", a precizat CRE din Franța.

De asemenea, proiectul este cofinanțat de UE cu până la 530 de milioane de euro, după cum a confirmat și CRE.

Această interconectare „va utiliza tehnologia HVDC (High Voltage Direct Current) de 320 kV, folosind un cablu submarin de 500 km, precum și un cablu terestru subteran de 40 km în Bretania și un cablu de 35 km în comitatul Cork", a adăugat Nexan.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.