Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța produce cei mai mulți teroriști raportat la numărul de musulmani (studiu)

eiffel

Cel mai bun predictor pentru violența islamică este francofonia, arată un studiu aflat în lucru. Patru din cinci țări cu cel mai înalt grad de radicalizare islamică, raportat la populația islamică din acea țară, sunt francofone. Iar în capul listei se află însăși Franța.

Desigur, recunosc autorii, Marea Britanie produce mai mulți luptători ISIS decât Franța, asta ca să nu mai vorbim de Arabia Saudită. Dar, dacă calculăm numărul de persoane radicalizare raportat la populația musulmană (de fapt, sunită) Franța trece pe primul loc.

Evident, limba în sine nu te face să dorești instaurarea unui califat. Autorii cred mai degrabă că este un simptom pentru cultura politică franceză, cu insistența sa agresivă pentru laicitate. De asemenea, amintesc autorii, Franța și Belgia sunt singurele țări dezvoltate care nu au cel mai înalt scor Polity al democrației.

(Trebuie sa facem diferența dintre influență și responsabilitate. Nimica din cultura politica a Europei nu justifică uciderea și terorizarea civililor. În mod normal ar fi inutil să fac această precizare, dar spiritele sunt încinse...)

Alți factori identificați sunt dezvoltarea, șomajul în rândul tinerilor și urbanizarea. Radicalul tipic ar fi un tânăr aflat într-o țară dezvoltată, cu șomaj în rândul tinerilor peste 10, și care locuiește într-un oraș unde poate socializa cu alți tineri radicali sau în curs de radicalizare.

Autorii înșiși avertizează că concluziile sunt doar preliminare și trebuie privite cu prudență. În fapt, deși în urma atentatelor recente au decis publicarea rezultatelor preliminare pentru a structura o posibilă agendă de dezbatere intelectuală, stadiul actual nu permite publicarea la nivel științific.

Prin design, studiul nu măsoară efectul pe care l-ar putea avea „natura rețelelor ISIS” sau eșecurile polițienești.

Mai sunt și alți factori la care autorii nu par să se fi gândit. Unul este structura migrației musulmane. Știm că, în mod tipic, luptătorii ISIS de proveniență europeană sunt la doua generație de musulmani pe continent. În România, de exemplu, putem vorbi de o influență a culturii politice franceze, însă musulmanii noștri sunt fie la prima generație, fie stabiliți aici dinaintea creării stratului român. Un alt factor este etnia/originea. După cum spuneam în alt articol, turcii nu fac atentate și, cu siguranță, s-ar putea identifica și alte țări și etnii care rezistă cu succes la radicalizare.

Putem contesta chiar și ideea de „cultură politică francofonă”. Sunt Franța ultra-centralistă și Belgia ultra-descentralizată o singură cultură politică?

Toți acești factori, odată luați în calcul, ar putea face radicalismul francez mai puțin spectaculos, însă nu cred ca ar anula corelația dintre francofonie și radicalizare. Așa că reiau și eu concluziile studiului cu aceeași prudență cu care l-au oferit autorii. Nu este timpul să tragem concluzii. Dar ceva-ceva este acolo.

Articolul integral preluat de Brookings după Foreign Affairs, poate fi citit aici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.